Lintulan luostari juhlii kaunistunutta kirkkoaan

Ortodoksisessa nunnaluostarissa Heinävedellä vietetään luostarin kirkon 40-vuotisjuhlaa. Kirkkosalin uudet seinä- ja kattomaalaukset valmistuivat parahiksi juhliin. Juhlassa voi tutustua myös valokuvanäyttelyyn kirkkorakennuksen alkuajoista.

kulttuuri
Lintulan luostarin kirkon ikonoseinä ja uudet maalaukset.
Ikoniseinän ylle maalattu Apostolien ehtoollinen -teos valmistui hiljattain.Lintulan luostari

Lintulan nunnaluostari juhlii merkkipäiväänsä sunnuntaina. Heinävedelle sotien jälkeen siirtyneessä luostarissa juhlitaan 40-vuotiasta kirkkorakennusta. Silloinen arkkipiispa Paavali vihki kirkon käyttöön lokakuussa 1973.

- Sunnuntain juhla alkaa liturgiapalveluksella, jonka toimittaa arkkipiispa Leo. Syömme lounaan lammen rannalla ja pidämme juhlahetken. Metropoliitta Panteleimonia on pyydetty pitämään juhlapuhe. Joensuun ortodoksinen mieskuoro, joka on paljolti pannut alulle Lintulan uudisrakentamisen, laulaa palveluksen ja myös juhlassa, kertoo luostarin varajohtaja nunna Ksenia.

Juhlittavan kirkon on suunnitellut arkkitehti Vilho Suonmaa. Sunnuntain juhlassa moni näkee ensimmäistä kertaa kirkkosalin aivan uuden näköisenä. Petros Sasakin maalaama ikoniseinä ja alttarin valtava Jumalansynnyttäjän Ennusmerkki -ikoni ovat olleet kirkossa jo pitkään, mutta nyt ikonit koristavat myös kirkkosalin kupolia ja etuseinän yläosaa.

Syksyllä kupoliin liimattiin Konstantinos Ksenopoulosin kankaalle maalaamat ikonit ja viikko sitten Alexander Wikström sai maalattua valmiiksi Apostolien ehtoollinen -seinämaalauksen. Maalaus on tehty kaseiinitekniikalla ikonostaasin yläpuoliseen kaarevaan seinäpintaan

Sunnuntain juhlassa voi tutustua myös valokuvanäyttelyyn, joka esittelee kirkkorakennuksen varhaisia vaiheita. Lähinnä Topi Ikäläisen ottamat valokuvat esittelevät kirkon peruskiven muurausta ja rakentamisen vaiheita.

Luostari on ortodoksisuuden esille tuoja ja ylläpitäjä

Monet sellaiset ihmiset käyvät luostarissa, jotka eivät muuten ortodoksisessa kirkossa tule käyneeksi.

nunna Ksenia

Luostarin sisaristoon kuuluu 11 nunnaa. Luostari on vakiinnuttanut asemansa matkailukohteena, jossa käy vuosittain noin 20 000 ihmistä. Kävijöitä on monista uskontokunnista, niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Kovin lähellä ei ortodoksiseen nunnaluostariin pystykään tutustumaan - Venäjällä niitä on, mutta Lintula on Pohjoismaiden ainoa ortodoksinen nunnaluostari.

- Luostari on tietysti koko ortodoksisen uskon esilletuoja ja ylläpitäjäkin. Monet sellaiset ihmiset käyvät luostarissa, jotka eivät muuten ortodoksisessa kirkossa tule käyneeksi. Esimerkiksi kesällä matkailukauden aikana kynnys tulla tutustumaan kirkkoon ehkä on matalampi. Monet ihmiset etsivät hengellistä tukea ja vahvistusta elämään. Erilaisten vastoinkäymisten ja vaikeuksien aikana luostarin puoleen käännytään, haetaan ohjausta ja esirukouksia pyydetään. Sillä tavalla luostari on tärkeä, Lintulan merkityksestä kertoo Nunna Ksenia.

20 vuotta luostarissa ollut Ksenia kertoo Lintulan tärkeimmäksi asiaksi säännöllisten jumalanpalvelusten toimittamisen. Niitä on pääsääntöisesti kaksi päivässä. Palveluksissa näkyy kirkkovuoden kierto ja selvästi esimerkiksi paastoajat ja juhlakaudet.

- Luostarin tehtävä on rukouselämän ylläpitäminen ja työnteko. Sekä niiden yhdistäminen, asiat eivät ole irrallisia vaan kulkevat käsi kädessä, nunna Ksenia kuvailee.

Hän kertoo, matkailijat saavat paljon itselleen nunnien esimerkkiä katsoessaan. Sisaret myös keskustelevat paljon matkailijoiden ja talkoolaisten kanssa. Luostarissa on varsinkin kesäisin paljon talkoolaisia, jotka asuvat luostarissa ja auttavat sen töissä.

Sisaret katsovat tulevaan luottavaisesti

Lintulan luostarilla on yli satavuotinen historia. Nunna Ksenian 20-vuotisen luostaritaipaleen aikana suurin muutos on ollut se, kun lampaiden hoito lopetettiin vajaat kymmenen vuotta sitten. Muutakaan karjaa ei enää ole.

- Yksi kissa kuitenkin on, Ksenia naurahtaa.

Nyt luostari elää matkailutuloilla ja kynttilöiden, lähinnä ortodoksisten kirkkokynttilöiden eli tuohusten valmistamisella. Lisätienestejä tulee muun muassa kirjallisuuden kääntämisestä.

Lähellä sijaitseva Uuden-Valamon munkkiluostari on ollut otsikoissa vaikean taloustilanteen takia. Lintulassa taloustilanne on kuitenkin säilynyt vakaana.

- Siinä mielessä tilanne on vakaa, että luostarilla ei ole velkaa. Mutta taloudesta on tietysti pidettävä tarkkaa huolta. Meillä on korjaustarpeita, kuten nyt suojellun navettarakennuksen korjaaminen, Ksenia kertoo.

Kirkko on jo peruskorjattu toistakymmentä vuotta sitten. Suuri urakka oli myös maalämpöjärjestelmän asentaminen. Kirkon kanssa samassa rakennuksessa olevaan nunnien asuntolaan kaavailtiin laajennusta joitakin vuosia sitten, mutta hanketta on lykätty toistaiseksi.

Rakennusten kunto ja pankkitilin saldo ovat toki tärkeitä asioita, mutta ne eivät horjuta Lintulan pitkän perinteen ydintä - rukousta ja työntekoa. Niitä molempia riittää ja nunna Ksenia näkeekin luostarin tulevaisuuden valoisana.

- Tulevaisuuteen on katsottava luottavaisin mielin. Toivotaan, että luostari Jumalan avulla kasvaa ja uusia sisaria, kilvoittelijoita tulee luostariin.