1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehometsätalous uhkaa valkoselkätikkaa myös Venäjällä

Karjalankannakselta tulleet vaelluslinnut ovat tukeneet valkoselkätikkakantaa Suomessa. Tulevaisuudessa tikkoja saattaa tulla vähemmän, koska kanta on paineessa myös itänaapurissa.

Kuva: Lassi Kujala

Valkoselkätikan vahvin kanta Suomessa löytyy rajan pinnasta Etelä-Karjalasta. Tämä kertoo siitä, että Venäjän lähialueiden tikkapopulaatiot pitävät kantaa yllä myös Suomessa.

- Karjalassa tikkatiheydet ovat ihan toista kuin Suomessa. Epäilemättä se on vuosien mittaan tasaisesti ruokkinut tätä meidänkin tikkakantaamme, Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen suunnittelija Timo Laine sanoo.

Laineen mukaan Karjalankannakselta on jonain vuosina tullut jopa satojen lintujen vaelluksia Suomeen. Lintuja on jäänyt myös pesimään.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa myös Karjalankannaksella, koska metsiä käytetään yhä tehokkaammin. Valkoselkätikka on uhattuna myös siellä.

- Tilanne on muuttunut. Entisiä tikkametsiä, joita olen siellä käynyt koluamassa, ei enää ole. Ja suurta vauhtia häviävät muutkin metsät. Toki kyllä siellä niitä vielä riittääkin, mutta ilman muuta se vaikuttaa sielläkin tämän lajin tulevaisuuteen, Timo Laine sanoo. 

Metsiä löytyy vielä

Karjalankannaksella Metsähallituksen ja suomalaisella yksityisellä rahoituksella valkoselkätikkaa vuodesta 2005 tutkineet venäläisasiantuntijat näkevät lintulajin tilan kuitenkin vielä hyvänä. Metsätalouden kehittymisestä huolimatta valkoselkätikalle riittää vielä pesimisalueita kannaksella. 

- Metsää hakataan aika tehokkaasti, mutta samalla on alueita, joita ei kannata hakata, mutta jotka sopivat hyvin valkoselkätikan lisääntymisalueiksi. Näillä alueilla on paljon lahopuuta ja hyönteisiä, joita linnut voivat käyttää ravinnokseen, pietarilainen lintutieteilijä Vadim Vysotski sanoo.

Maetsähallituksen Timo Laineen mukaan tilanne Karjalankannaksella kuitenkin muuttuu, jos nykyinen kehitys jatkuu. 

- Varmasti tulevaisuudessa, kymmenen-viidentoista vuoden kuluttua, tilanne kannaksellakin on ihan erilainen, jos lajin suojeluun ei kiinnitetä sielläkin huomiota.