1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mubarak lähti vankilasta kotiarestiin - video

Egyptin syyttäjänvirasto päätti alkuviikolla, että Mubarak pitää vapauttaa vankeudesta. Ensimmäinen etappi on sotilassairaala Epäselvää on, minne Mubarak sen jälkeen asettuu.

Ulkomaat
Helikopteri
Hosni Mubarakia kuljettava helikopteri nousi ilmaan kairolaisesta vankilasta.

Egyptin kansannousussa syrjäytetty presidentti Hosni Mubarak on lähtenyt kairolaisesta Toran vankilasta. Hänet lennätettiin helikopterilla sotilassairaalaan Kairon kaakkoislaidalle.

Egyptin syyttäjänvirasto päätti alkuviikolla, että Mubarak pitää vapauttaa vankeudesta. Pääministeri Hazem el-Beblawi määräsi hänet kuitenkin kotiarestiin. Julkisuuteen ei ole kerrottu, minne Mubarak asettuu.

Egyptiä vuodesta 1981 hallinnut Mubarak syrjäytettiin vuoden 2011 kansannousussa. Hänet tuomittiin viime vuonna elinkautiseen vankeuteen. Oikeuden mukaan hän oli sallinut mielenosoittajien tappamisen kansannousun aikana.

Mubarakin valitukset kuitenkin hyväksyttiin, ja syytteet käsitellään oikeudessa uudelleen. Lisäksi häntä ottaa kaksi oikeudenkäyntejä korruptiosyytteistä. Oikeuden mukaan enimmäismäärä tutkintavankeutta on kaikissa tapauksissa täyttynyt, joten hänet oli vapautettava.

Terveydentila epäselvä

85-vuotiaan Mubarakin terveydentilasta on esitetty ristiriitaisia tietoja. Kannattajiensa mukaan Mubarak on saanut syrjäyttämisensä jälkeen aivoinfarktin ja sydänkohtauksen. Välillä kerrottiin myös, että hän oli koomassa.

Arvostelijoiden mukaan vakavat sairauskohtauset eivät pidä paikkaansa, vaan niillä yritetään pelkästään koota myötätuntoa Mubarakille ja vaikuttaa hänen tuomioihinsa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi