Perulaisen papittaren ruumis kertoo muinaisesta naisvallasta

Mochica-kulttuurin haudoista upeimmat kuuluivat naisille. Tänä kesänä löytyneen papittaren seuraksi uhrattiin seitsemän ihmistä.

kulttuuri

Perusta on löytynyt 1 200 vuotta sitten eläneen papittaren ruumis. Muinaisia papittaria on löytynyt kahden vuosikymmenen aikana jo kahdeksan, mikä kertoo heidän vahvasta ja vakiintuneesta asemastaan tuolloisessa yhteiskunnassa, tutkijat sanovat.

Moche- tai mochica-kulttuurin aikana eläneen naisen jäänteet löytyivät kesällä pohjoisesta Chepan maakunnasta. Samalta alueelta vuonna 2006 paljastunut papitar eli 500 vuotta aiemmin ja saattoi olla Perun ensimmäinen naisjohtaja.

– Uusin löytö varmistaa sen olettamuksen, etteivät naiset olleet vain rituaalien toimittajia, vaan todellisia johtajia. Vastaavassa asemassa olleita miehiä on löytynyt vain yksi, sanoo kaivausten johtaja Luis Jaime Castillo.

Kaivauksille niin ikään osallistunut arkeologi Julio Saldana sanoo, että löytö varmistaa San José de Moron kylän alueella sijainneen mochica-eliitin hautausmaan. Upeimmat haudat kuuluivat naisille, hän sanoo.

Verimalja todistaa korkeasta asemasta

Kesän kaivauksissa löytynyt papitar ja hänen saattueekseen uhratut viisi lasta ja kaksi aikuista lepäsivät mahtavassa L-kirjaimen muotoisessa hautakammiossa. Viidestä lapsiuhrista kaksi oli vauvoja. Aikuisten naisuhrien arvellaan olleen papittaren palvelijattaria.

Kuuden metrin syvyydessä maan alla sijaitseva hautakammio oli muovailtu savesta ja peitelty kuparilaatoilla, jotka oli muotoiltu aalloiksi ja merilinnuiksi. Itse kammion seiniä koristivat punaiset ja keltaiset kuviot. Kauan sitten lahonnut arkku lienee ollut ruokoa tai puuta.

Ruumiin kaulassa oli kivistä tehty kaulakoru, ja pään vieressä oli naamio, joka alkujaan oli luultavasti arkun kannella. Jalkopäässä oli kaksi sandaalin muotoista kuparinkappaletta. Castillo kertoo, että mochicoilla oli tällainen tapa: arkusta tehtiin ikään kuin henkilö, jolla oli kasvot ja jalat. Siten se edusti sisällään lepäävää vainajaa.

Nainen oli saanut mukaansa pieniä keramiikkaesineitä, lähinnä ruukkuja, jotka oli aseteltu seinien syvänteisiin. Hänen merkittävästä asemastaan kertoo kuitenkin yksi nimenomainen esine: korkea hopeapikari, jollaisista mochicojen maalaamissa kuvissa juodaan verta uhrajaisissa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset