Panimoliitto: Alkoholimuistiossa positiivinen kehitys jätetty huomioimatta

Päihdetyötä tekevän Sari Aalto-Matturin mukaan suurin osa alkoholihaitoista liittyy muuhun kuin suurkulutukseen. Matkailu- ja ravintola-alan liitossa puolestaan ollaan huolissaan siitä, ettei ala pysty kilpailemaan hinnoissa.

Kotimaa
Pulloja baarin hyllyssä
Sosiaali- ja terveysministeriö esittää useita muutoksia alkoholilakiin - tavoitteena on pudottaa alkoholin keskikulutusta. Näkemykset konsteista ovat hyvin erilaisia. Asiaste keskustelivat Aamu-tv:ssä toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi päihdetyötä tekevästä Ehyt ry:stä, Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ja toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja ravintola-alan liitosta.

Sosiaali- ja terveysministeriön tekemä alkoholimuistio aiheuttaa yhä kiivasta keskustelua. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa kritisoi muistiota siitä, että se jättää suomalaisten alkoholin kulutuksen positiivisen kehityksen täysin huomioimatta, kuten alkoholin kokonaiskulutuksen laskun ja nuorten hyvän kehityksen. Päihdetyötä tekevän Ehyt ry:n toiminnanjohtajan Sari Aalto-Matturin mukaan taas olennaista olisi vaikuttaa tavallisten ihmisten alkoholin kulutukseen.

- Suurin osa alkoholihaitoista liittyy muuhun kuin suurkulutukseen. Euroopassa kulutuksemme ei nouse huippulukemiin, mutta päihdehaittatilastot näyttävät muuta eli jostain syystä kulutus aiheuttaa Suomessa erittäin paljon haittoja, sanoi muistion valmistelussa mukana ollut Aalto-Matturi.

- Tämä on muistio, jossa kaikki mahdollinen negativiinen kehitys on huomioitu ja niitä yritetään taklata sellaisilla toimenpiteillä, joiden vaikuttavuus on hyvin huonosti käyty läpi, sanoi Ussa.

Matkailu- ja ravintola-alan liiton toimitusjohtaja Timo Lappi on puolestaan huolestunut siitä, ettei ravintola-ala pysty kilpailemaan hinnoissa.

- Muistio ei ota huomioon alkoholin matkustajatuontia eikä nettikauppaa. Kun rajoitetaan saatavuutta ja hintaa, niin saadaan kotimainen tilastoitu kulutus laskemaan, mutta Virosta alkoholia tulee selkeästi enemmän, Lappi sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Aalto-Matturin mukaan matkustajatuonti on ongelma, mutta hänen mielestään sitä ei voida käyttää perusteena alkoholipoliittisiin linjauksiin, jotka eivät liity matkustajatuontiin itseensä.

- Esimerkiksi veronalennus saattaisi vaikuttaa matkustajatuontiin, mutta se vaikuttaisi epäilemättä paljon enemmän siihen, kuinka paljon alkoholia ostetaan kotimaasta ja lisäsi kokonaiskulutusta. Hintojen saatavuus ja rajoitus ovat tutkitusti niitä, joilla voidaan vaikuttaa ja sen osoitti edellinen alkoholilain iso remontti, jossa tehtiin lisäyksiä alkoholin saatavuuteen. Se nähtiin kokonaiskulutuksen kasvuna ja päihdekuolemien kaksinkertaistumisena.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi keskiviikkona muistion, jonka pohjalta on tarkoitus tehdä esitys uudesta alkoholilaista.