Tosielämän frendit tenttasivat ministeriä

Kehitysvammaisten muuttosuunnitelmat Liedon Verkarantaan saivat pari vuotta sitten aikaan valtaisan kohun. Kehitysvammaisten oikeutta asua siellä missä muutkin puolustettiin, mutta sanottiin myös: Ei minun takapihalleni – not in my backyard.

Ajankohtainen kakkonen
Verkaranta, tosielämän frendit, Ajankohtainen kakkonen

Nyt kehitysvammaiset ovat asuneet Verkarannassa reilun vuoden. Paikalla käynyt peruspalveluministeri Susanna Huovinen pääsi Jouko Liljan ja Markku Osmosalon tentattavaksi.

Miksi meitä nimitetään kehareiksi?

Markku Osmosalo sanoo, että kehari-nimitys loukkaa kehitysvammaisia. Miksi ihmiset nimittelevät heitä sellaisiksi?

- Minusta ei pitäisi nimitellä sellaisilla nimillä, jotka eivät tunnu teistä itsestänne mukavilta. Pitäisi kunnioittaa ihmisten omaa näkemystä siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, vastaa peruspalveluministeri Huovinen.

Verkaranta, tosielämän frendit, Ajankohtainen kakkonen

Ovatko kehitysvammaiset kummajaisia?

Jouko Lilja halusi tietää, ovatko ministerin mielestä kehitysvammaisetkin tavallisia ihmisiä.

- On vähän omituista, että semmoista asiaa meidän pitää edes pohtia. Meidän pitäisi jokaisen ymmärtää, että vaikka meillä on erilaisia eroja ihmisten välillä, niin silti me ollaan ihmisinä aina samanarvoisia, muistuttaa peruspalveluministeri.

Verkaranta, tosielämän frendit, Ajankohtainen kakkonen

Miksi ihminen tuhoaa luontoa rahan takia?

Markku Osmosalo sanoo, että luonto ennen pitkää kostaa ihmiselle sen, että me tuhoamme luontoa rahan takia. Ministeri Huovinen vastaa, että pitäisi olla etukäteen tietoinen ja kuluttaa niin vähän kuin mahdollista.

- Äiti maa tekee meille semmoisia asioita, mistä me ei välttämättä selvitä, sanoo Susanna Huovinen.

Verkaranta, tosielämän frendit, Ajankohtainen kakkonen

Kehitysvammaiset ovat palveluiden suhteen eriarvoisessa asemassa eri puolella maata. Miten taataan kehitysvammaisille ihmisille yhdenvertaiset palvelut koko maassa? Huovinen sanoo, että meidän täytyy pystyä siihen hyvinvointiyhteiskuntana.

- Uskon siihen, että tämä rakenteiden uudistaminen on yksi keino siihen ja yritän viedä näitä uudistuksia rivakasti ja reippaasti eteenpäin.

Verkaranta, tosielämän frendit, Ajankohtainen kakkonen