Puolukka kukkii jo toista kierrosta, samoin mustikka

Poikkeuksellinen kesä on saanut metsämarjat kukkimaan jo toista kertaa. Tutusta metsästä saattaa löytää varvikkoja, joissa on jo kypsiä marjoa, sekä kukintoja. Puolukan kohdalla jatkokausi ei ole niin harvinaista kuin mustikalla.

luonto
Kypsä puolukan marja myöhäiskukintoinen varpu
Kypsä puolukan marja ja myöhäiskukintoinen varpu ovat tänä kesänä olleet paikoin yleinen näky.Ilona Huovinen / Yle

Puolukkasato on kypsynyt suuressa osassa maata pari viikkoa edellisvuosia aiemmin. Samalla suotuisa kesä on saanut joidenkin varpujen kukinnot kehittymään jo nyt kukkaan, tai jopa marjaksi saakka. Jälkikukintaa on esiintynyt myös mustikalla.

Mustikkakin kukkii paikoin jo toista kertaa
Mustikkakin kukkii paikoin jo toista kertaa.Ilona Huovinen / Yle

Arktiset aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo, että jatkokausi ei ole puolukalle täysin poikkeuksellista:

- Ei se nyt ihan jokavuotista ole, mutta jos sääolosuhteet ovat suotuisat, niin myöhäiskukintaa kyllä esiintyy.

Ei se nyt ihan jokavuotista ole, mutta jos sääolosuhteet ovat suotuisat, niin myöhäiskukintaa kyllä esiintyy

Simo Moisio

- Tänä vuonna kukinta voi paikoin olla yleisempää, sillä lämmin alkukesä kypsytti puolukan pariviikkoa etuajassa ja sai aikaan nyt esiintyvää jälkikukintaa, kertoo Moisio.

Tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta sanoo, että nyt ilmestyvät kukinnot eivät kehity enää marjoiksi, sillä olosuhteet muun muassa pölytyksen osalta eivät ole riittävät.

Alkukesä oli suotuisa metsämarjoille varsinkin maan keski- ja eteläosilla. Sen sijaan esimerkiksi Kainuussa. Koillismaalla, Itä-Lapissa ja Ylä-Karjalassa kesäkuun puolivälin hallat verottivat satoa.

Simo Moisio ei lähde arvelemaan, onko myöhäiskukinnalla vaikutusta kyseisen varvun ensi vuoden kukintaan, mutta ilmiön vähäisyyden vuoksi hänen mielestään sillä ei ole merkitystä kokonaissadolle.

Siellä, missä puolukkaa esiintyy saattavat tertut olla vähämarjaisia, mutta marjat kooltaan suuria.

Metsäntutkimuslaitoksen mukaan puolukan kypsyminen hidastui elokuussa viikon kestäneiden sadejaksojen aikana,. Tällä hetkellä ollaan kuitenkin normaalissa aikataulussa.