1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin kulttuurialojen työllisyys on heikentynyt

Tilastokeskuksen tuoreen raportin mukaan kulttuurialojen työllisyys on heikentynyt viime vuosina. Eniten työllisyys putosi mainonnan alalla.

kulttuuri
Aleksi Lavaste ja Tommi Kainulainen Teatteri 2.0:n esityksessä Alkutuotanto
Metso (Aleksi Lavaste) ja orava (Tommi Kainulainen) osallistuivat eläinten maailmankokoukseen Teatteri 2.0:n esityksessä Alkutuotanto.Jonni Pantzar

Kokonaisuudessaan kulttuurialojen työllisyys on kahden viime vuoden aikana heikentynyt, vaikka monilla aloilla työpaikkoja onkin syntynyt lisää, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta tutkimuksesta.

- Kulttuurialoille tyypillistä on se, että siinä missä kulttuurin toimialoilla työllisyys on heikentynyt, ammateissa toiminta on taas kehittynyt suotuisasti. Tämä tarkoittaa sitä, että kulttuuriammateissa työllistytään myös muille toimialoille, selventää erikoistutkija Kaisa Weckström.

Kulttuuriammattien työllisyyden kehitys on olllut suhteellisesti parempaa kuin koko työllisyyden kehitys. On kuitenkin huomioitavaa, että puhelimitse tehdyssä kyselyssä työllistymiseksi laskettiin se, että vastaaja oli ollut vähintään tunnin viikossa kulttuurialan työtehtävissä.

Uudet toimialat vanhojen tilalle?

Eniten työllisyys putosi mainonnan alalla, kun työpaikkoja väheni noin 2 300 työllisellä. Samaan aikaan kuitenkin esimerkiksi taiteellinen ja kirjallinen toiminta taas lisääntyi jopa 2 600 työpaikalla. Pudotusta oli hajanaisesti myös muilla toimialoilla, kuten viihde-elektroniikan tukkukaupassa, soittimien ja musiikkitarvikkeiden vähittäiskaupassa, antiikkiliikkeissä, elokuvien tuotannossa, radio-ohjelmien tuottamisessa ja lähettämisessä sekä valokuvaamoissa.

Erityisen suotuisaa kehitys taas oli graafisen ja taideteollisen muotoilun alan suunnittelijoiden osalta.

Box Light -valaisin. Design Jonas Hakaniemi.
Muotoilija Jonas Hakaniemen Box Light -valaisin on esimerkki tuoreesta keskisuomalaisesta muotoilusta.Jani Salonen

Kulttuurin alalle on rajattu nyt myös uusia toimialoja. Niihin kuuluu muiden muassa viihde-elektroniikan valmistus, pelien ja lelujen vähittäiskauppa, graafinen muotoilu, sisustussuunnittelu, kääntäminen ja tulkkaus sekä taiteen ja musiikin koulutus ja taidelaitosten toiminta.

Tekstiin lisätty tarkennus siitä, että tutkimuksessa työllistymiseksi laskettiin jo tunti kulttuurialan töitä viikossa.

Lue seuraavaksi