Kirottu on kuin aikamatka menneeseen

Carolyn ja Roger Perron muuttavat lapsineen syrjäiseen ja jo hiukan ränsistyneen oloiseen taloon. Toivottu uusi ja parempi elämä saa kuitenkin pian painajaismaisen käänteen.

kulttuuri
Tähtiä.

Perheen talossa alkaa nimittäin tapahtua kummia. Kaikkialta kuuluu outoja ääniä ja lapset kertovat kuinka jokin näkymätön kiskoo heitä öisin jaloista. Esineet alkavat siirtyillä paikoiltaan ja perheen äidin vartaloon ilmestyy selittämättömiä mustelmia. Peloissaan Perronit kutsuvat apuun tunnetut paranormaalien ilmiöiden tutkijat Ed ja Lorraine Warrenin, joiden saapuessa perheelle vasta selviää kuinka pahassa pulassa he oikein ovatkaan.

Tämän kummitteleva talo -perinteestä ponnistavan elokuvan ohjaaja James Wan on lajityypin ystäville tuttu ensimmäisen Saw-elokuvan ohjaajana ja sen myöhempien jatko-osien tuottajana. Tässä elokuvassa ei kuitenkaan ole kyse Saw'n _tapaisista inhoista verikekkereistä. Kirottu on nimittäin noutanut innoituksensa sellaisista alan, Oscareitakin voittaneista perusklassikoista kuin _Manaaja (1973) ja Amityville Horror (1979).

_Kirottu _onkin kuin aikamatka menneeseen. Elokuvassa ei juuri ole käytetty digitaalisia efektejä, eikä tarinaan suhtauduta ironisesti naureskellen ja katsojalle tietäväisesti silmää iskien. Sen sijaan Wan on keskittynyt luomaan piinaavia tunnelmia. Kaikki alkaa tavattoman verkkaisesti, ja painajaismaiset tunnelmat nousevat pintaan kuin salaa, huomaamatta.

Elokuvan teho nousee ennen kaikkea siitä, että aihe on otettu tosissaan. Toki ovien narinat, hämähäkinverkot ja inhat henget saavat noin ajatuksen tasolla epäilemään niiden pelottavuutta. Taitavan tekijän käsissä niissä ei kuitenkaan lopulta ole mitään hauskaa, vaan ne ovat yksinomaan pelottavia ja saavat säpsähtämään siinä missä yllätykselliset kättentaputukset tai kellarissa pölyä keräävän pianon yksinäiset sävelet.

Elokuva hyötyy paljon myös mainioista näyttelijöistään, jotka vankalla läsnäolollaan näyttävät, että kauhuelokuvassakin näytteleminen on valttia. Jos vain malttaa jättää elokuvan uskonnollisen puolen omaan arvoonsa ja keskittyä sen tarjoamiin tiiviiseen tunnelmaan, niin tarjolla on yksi vuoden parhaista kauhukokemuksista.