1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylilääkäri: Pikkuvauvan hoidon epääminen karkea virhe

HUS:n Lastenklinikan johtavan ylilääkärin mukaan kiireelliseen hoitoon hakeutuva potilas on arvioitava ja hoidettava hänen tarpeidensa mukaisesti riippumatta siitä, onko hänellä oleskelulupaa vai ei, tai minkä maan kansalainen hän on.

Kotimaan uutiset
Vanhemmat silittävät vauvaa sairaalan synnytysosastolla.
Yle

Pikkuvauvan hoitoon pääsyn epääminen puuttuvan oleskeluluvan vuoksi on HUS:n Lastenklinikan johtavan ylilääkärin Jari Petäjän mielestä karkea virhe.

Lääkärilehti kirjoitti torstaina, että kolmen viikon ikäiselle, hengitysvaikeuksista kärsineelle vauvalle ei annettu terveysasemalla hoitoa puuttuneen oleskeluluvan vuoksi. Apua hän sai lopulta yksityiseltä asemalta.

Petäjä korostaa, että etulinjan sairaanhoitohenkilökunnan ohjeistuksiin kuuluu potilaan hoitaminen puhtaasti hänen tarpeidensa mukaisesti. Muut seikat, kuten esimerkiksi hoidosta perittävä maksu tai kansalaisuus, ei saa asiaan vaikuttaa.

- Ketään ei pidä käännyttää pois lääkärin vastaanotolta muodostamatta ensin yleiskuvaa hänen terveydentilastaan. Jos näin tapahtuu, se on iso virhe monella tasolla. On esimerkiksi täysin turhaa miettiä päivystyspoliklinikalla, kuka laskun lopulta maksaa. Se on aikaisintaan seuraavan päivän asia ja hallinnon vastuulla, sanoo Jari Petäjä.

Hän ei osaa arvioida, tapahtuuko vastaavanlaista usein.

Lue seuraavaksi