Valat vannottiin Rovaniemen keskustassa

Rovaniemen keskustassa liikkuu perjantaina juuri valansa vannoneita armeijan varusmiehiä. Muutamat keskustan kadunpätkät ovat suljettuina aina kello 15 saakka ja liikenne hidastuu paikoitellen.

Sotilasparaatit
Lapin ilmatorjuntarykmentin ohimarssi Rovaniemen Hallituskadulla
Sauli Antikainen / Yle

Lapin lennoston ja Lapin ilmatorjuntarykmentin valatilaisuus alkoi perjantaina puoli yhdeltätoista keskuskentällä. Kello 11.45 valansa vannoneet varusmiehet järjestäytyvät ohimarssiin Valtakadulle.

Ohimarssin aikana Puolustusvoimat tekevät ylilennon Hornetilla. Valalounas järjestetään Vanhalla torilla ohimarssin jälkeen. Yhdeltä Lordin aukiolla alkaa Lapin sotilassoittokunnan konsertti, tosin vain sään niin salliessa.

Valapäivä loppuu varusmiesten lomatarkastuksiin, jotka järjestetään Lordin aukiolla ja Jätkänpuistossa. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua myös Puolustusvoimien kalustoon Lordin aukiolla iltapäiväkolmeen asti.

Valapäivän vuoksi osassa Rovaniemen keskustaa rajoitetaan liikennettä ja pysäköintiä. Liikennettä rajoitetaan perjantaina kello 15 asti Vapaudentiellä, Lapinkävijäntiellä ja Poromiehentiellä. Ohimarssin aikana liikennettä rajoitetaan Hallituskadulla ja Valtakadulla kello 11.15-12.15.

Hieman ennen puolta päivää alkava ohimarssi vaikuttaa myös liikenteen sujuvuuteen Poromiehentiellä, Hallituskadulla, Valtakadulla ja Pohjanpuistikolla. Pysäköintiä rajoitetaan Porromiehentiellä ja Vanhan torin ympäristössä perjantaipäivän ajan.

Valansa vannovien läheiset ovat pysäköineet autonsa Lappi Areenan P-alueelle ja Rommelin kentälle. Tämän vuoksi läheisillä teillä on runsaasti liikennettä perjantaina kello 14.30-16.30. Rovaniemen keskustan alueella liikkuu perjantain aikana sotilasajoneuvoja, järjestäjien linja-autoja ja paljon jalan kulkevaa valayleisöä.