Elämää nähnyt nainen hakee piristystä kirjastosta

Elämää nähneitä naisia riittää, mutta saman sortin miehet ovat harvassa. Tämän kertovat valmiiksi kootut kirjakassit, joita Kokkolassa on voinut lainata loppukeväästä saakka. Kassien suosio on yllättänyt henkilökunnan ja antanut uutta potkua työhön.

kirjallisuus
Kirjakasseja kirjastossa.
Sari Vähäsarja / Yle

Maakuntakirjasto aloitti kokeilun loppukeväästä. Sittemmin kirjakasseja on lainattu useita satoja. Kyse ei ole vain kerroista, vaan kasseista, sillä jokainen kattaus on erilainen. Paketit ovat aina uniikkeja. Osa kasseista on myös aikansa lapsia: puutarhakasseja meni keväällä valtavasti, mutta syksyn tullen ne vaihtuvat esimerkiksi remontti- ja askartelupaketteihin.

Elämäkerrat, Mökkeily, Tuunaa ja kierrätä, Kuppikakut ja muut herkut, Beatles-kassi, Elämää saaristossa, Kirjoja sodasta, Romantiikan ystävälle, Suvaitsetko? – aiheita löytyy laidasta laitaan. Suosituin kassi on silti helppo nimetä:

– Luulen että tämä elämää nähneen naisen rakentama kassi, nauraa kirjastovirkailija Tuula Kokkonen.

Tällä kertaa kassista purkautuu Fanny ja Alexander -elokuvan lisäksi teoksetRiitta Kylänpäältä, Linda Olssonilta, Danielle Steelilta, Amy Tanilta, Elsa Osoriolta, Lisa Genovalta, Tiia-Leena Leskiseltä, Sirpa Kähköseltä ja Terttu Lensulta.

Elämää nähneitä miehiä liikkuu kassilainojen perusteella paljon vähemmän.

– Miehet ovat ennemminkin genresuuntautuneita: erä- ja sotakirjat menevät sellaisenaan. Vähän yritetään laajentaa miesten lukumaailmaa, sanoo palveluesimies Terhi Aro-Pollari.

Henkilökunta löytänyt uutta innostusta

Aro-Pollari kertoo, että asiakkailta tulee toiveita kaiken aikaa ja niitä otetaan edelleen mielellään vastaan.

Asiakkaat ovat innostuneet ihan eri tavalla, kun pääsevät vaikuttamaan

Palveluesimies Terhi Aro-Pollari

– Me olemme erittäin tyytyväisiä: asiakkaat ovat innostuneet ihan eri tavalla, kun pääsevät vaikuttamaan, sanoo Aro-Pollari.

Kassien sisältö kuvastaa lopulta henkilökunnan näkemystä asiakkaasta tai teemasta. Tämä pähkäily taas on lisännyt henkilökunnan innostusta, on Aro-Pollari huomannut. Kirjastovirkailija Tuula Kokkonen vahvistaa:

– Tuntuu että jotkut kirjailijat ovat olleet melkein unohduksissa ja nyt huomaan, että minähän voin niitä laittaa näihin kasseihin. Olen kiertänyt hyllyjen välissä ja katsonut, että ai täällä on tämäkin kirjailija! Innostusta on kyllä tuonut työhön tämä!

Olen kiertänyt hyllyjen välissä ja katsonut, että ai täällä on tämäkin kirjailija!

Kirjastovirkailija Tuula Kokkonen

Kirjakassien suosio on yllättänyt henkilökunnan myönteisesti. Kokeiluna lähteneestä toiminnasta ei aiotakaan päästää irti, vaikka kasseista on välillä pulaa osan unohtaessa palauttaa pussukan ja kierron ollessa muutenkin kovaa.

– Niin kauan jatketaan kuin kiinnostusta asiakkailla riittää, sanoo Terhi Aro-Pollari.