1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pelso

Kestilän ja Pelson vankiloiden sulkemista vastustetaan

Pohjois-Pohjanmaan liitto vaatii Pelson ja Kestilän vankiloiden säilyttämistä. Vankiloissa on yhteensä 125 työntekijää. Vankipaikkoja niissä on noin 170.

Kuva: Yle

Rikosseuraamuslaitos on esittänyt, että Vaalan Pelson vankila ja Kestilän avovankila suljettaisiin vuonna 2019. Toisena vaihtoehtona on, että Pelso peruskorjattaisiin ja Kestilän avolaitos säilytettäisiin.

Pohjois-Pohjanmaan liiton mukaan peruskorjaus ja vankiloiden säilyttäminen on ainoa järkevä vaihtoehto.

Työllistävä vaikutus merkittävä

Liiton mukaan vankiloiden toiminnan jatkaminen olisi tärkeää työllisyyden kannalta. Pelson vankila työllistää etenkin Oulujokivarren ja Siikalatvan kuntalaisia. Pelson vankila työllistää kaikkiaan 94 henkilöä, joista 53 asuu Vaalassa.

Kestilän vankilassa työskentelee 25 vakituista ja 6 määräaikaista työntekijää. Heistä 13 asuu Siikalatvan kunnassa ja 11 Vaalassa. Erikoisammattitaitoa vaativat työpaikat ovat liiton mukaan vaikeasti korvattavissa.

Liitto: vankipaikkojen tarve ei vähene

Pohjois-Suomen vankiloissa on 313 vankia. Heistä Pelson vankilassa on 120 vankia ja Kestilän avovankilassa 46. Paikat ovat täynnä.

Liiton mukaan tarve vankipaikoille ei todennäköisesti tule vähenemään, toisin kuin rikosseuraamuslaitos on laskenut.

Pohjois-Pohjanmaan liitto pelkää, että vankiloiden sulkeminen uhkaa vankien mahdollisuuden säilyttää sosiaaliset suhteet rangaistuksen aikana. Satojen kilometrien matkat käytännössä estävät yhteydenpidon läheisiin rangaistuksen aikana, liitto perustelee.