Lopen Teatterin juhlavuosi: talvella soditaan ja kesällä hullutellaan

Lopen Teatteri täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Teatteri valmistautuu juhlavuoteen kaikkien aikojen suurimmalla ponnistuksella. Tulossa on kaksi näytelmää, talvella soditaan ja kesällä hullutellaan. Lopen Sajaniemessä nähdään helmikuussa Talvisota. Kesällä on vuorossa Siunattu hulluus.

Kotimaa
Lopen Teatterin puheenjohtaja Tove Shipley-Esselström
Mikael Juntunen / Yle

Paikkana molemmilla näytelmillä on Sajaniemen näyttämö. Teatteriväen ajatuksissa päällimmäisenä on nyt Talvisota.

- Yksi meidän näyttelijöistämme, Tuomisen Kari ehdotti sitä jo muutama vuosi sitten. Hän oli nähnyt sen Pyynikillä ja piti sitä mahtavana juttuna, kertoo Lopen Teatterin puheenjohtaja Tove Shipley-Esselström.

Ohjaaja Taru Turunen on freesannut käsikirjoitusta, ja nimi on vaihtunut Hetkiä Talvisodasta –muotoon.

Haaste on suuri, sillä aikaisempaa kokemusta keskitalven tuotannosta ei ole. Mukana on neljä lottaa, yksi hevonen ja 12 miestä. Miehet viettävät koko 45 minuuttisen lumisissa poteroissa.

Helppoa ei ole yleisölläkään, jos pakkanen paukkuu, arvelee Shipley-Esselström.

- Yleisöllä on ehkä hyvä olla pilkkihaalarit päällä tai huopa mukana. Yritämme tehdä olosuhteet mukaviksi. Aluksi tarjoilemme lipun hintaan soppaa soppatykillä, ja lopuksi on sotamusiikin tahtiin pienet tanssit.

Pakkasenkestäviä sotamiehiä kaivataan

Miehet kyllä kestävät, mutta tekniikan selviäminen mietityttää.

- En tiedä, miten tekniikka noissa olosuhteissa toimii, mutta kuulemma onnistuu. Luin vanhoista lehdistä, että helmikuussa 1940 oli +2 astetta. Talvi on haastava talvi, jos niin käy. Eikä sekään helppoa ole, jos on 30 astetta pakkasta.

Toistaiseksi näytelmään on kiinnitetty vasta muutama mies. Lotat löytynevät äänessä olevasta naiskuoro Timoteistä, mutta miesten puolella tarvitaan liikekannallepano.

- Lisää näyttelijöitä kaivataan. Harjoitukset alkavat 15. marraskuuta Lopen kirkonkylän Fallesmanni-salissa, toivottaa Shipley-Esselström halukkaat tervetulleiksi.

Siunattu hulluus

30-vuotisjuhlien varsinainen juhlanäytelmä on uudelleen Lopen lavalle palaava Siunattu hulluus.

Tällä kertaa se toteutetaan musiikkinäytelmänä. Kahdenkymmenen kappaleen musiikillista hulluttelua rytmittää iso livebändi. 70-luvulle sijoittuvan näytelmän ohjaa Viivi Saarela.

Sajaniemen kesäteatterin näyttämöareena on talvella käytössä vain puoliksi. Kesällä sinne odotetaan täysiä 500 hengen katsomoita.