1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkosipuli

Valkosipulinen herkku kaataa aikuisen miehenkin

Venäläinen risotto plow tuo valkosipuli on maun lisäksi myös visuaalisessa roolissa. Kokonaisina kypsennetyt valkosipulit ja voimakas lihaliemi vie jalat alta, sanoo tunnettu keittiömestari.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Plow on venäläinen risotto, joka akuperäisen ohjeen mukaan valmistetaan lampaanlihasta. Keittiömestari Tarmo Wasenius sanoo, että kyseiseen ruokaan voi käyttää kuvetta, rintaa tai lapaa.

1 l lihalientä200 - 300 g lampaanluita

Valkosipulia kannattaa laittaa yksi per syöjä.

Tarmo Wasenius

400 g lampaan läskiä2 sipulian. 2 kg lampaanpotkaa2 porkkanaa5 kokonaista valkosipuliasuolaa700 g riisiä risotto ehkä paras1 rkl happamia marjoja3 varsisellerin vartta

1,5 dl valkoviiniä1 rkl kuminaa1 tl timjamia2 rkl korianteria1 iso punainen chilimustapippuria

Taju lähtee!

Tarmo Wasenius

sahramia + yrttisekoitusjotain pähkinää½ sitruunaa1,5 dl rusinoitamuutama kevätsipulinippu persiljaapieni nippu tilliäleipää tarjoiluun

Kuumenna rautapata ja sulata rasva ensin ja freesaa lihat ja puhdistettu kokonaiset valkosipulit.

- Jätetään kumminkin se pieni ohut kerros kuorta. Valkosipulit freesataan riisin kanssa.

- Valkosipulia kannattaa laittaa yksi per syöjä. lisää riisit ja jatka freesaamista.

Sekaan kaadetaan voimakasmakuinen lihaliemi. Wasenius kertoo, että hyvä lihaliemi saadaan aikaiseksi, kun lampaanluita paahdetaan uunissa vihannesten kanssa ja  lientä keitetään 6 - 8 tuntia. Liemen voi kuitenkin tehdä valmiskuutioista tai tiivisteitä.

- Voimakas lihaliemi on tässä tapauksessa voimakkaasti lihanmakuinen. Normaalisti käytetään lihaliemijauhetta 14-17 grammaa litralle. Tässä voisi käyttää 25-30 grammaa per litra.

Lisää neste ja muut ohjeen raaka-aineet. Laita kansi päälle ja kypsennä n. 100 asteisessa uunissa n. 1 h 25 minuuttia.

- Alkuvaiheessa kannattaa käydä katsomassa, että valkosipulit ovat painuneena riisin sekaan.

Kun ruokaa otetaan lautaselle, jaetaan jokaiselle ruokailijalle myös kokonainen valkosipuli.

- Se syödään kynsi kerrallaan. Kun sitä puristaa tulee ulos pehmeä ja voimakas sisusta. Sitä asetetaan lihapalan palle ja pikkuisen riisiä joukkoon ja... Taju lähtee! Kannattaa varata pehmusteita, kun maistaa ettei satu kaatuessa, kuvailee Wasenius.

Plow nautitaan vahvan punaviinin kera.

Pohjois-Karjalan keittiömestarit järjestävät Joensuussa valkosipulitapahtuman 24. - 25.8. Kävelykadulla esillä on pohjoiskarjalaisia tuotteita valkosipulila höystettynä.