1. yle.fi
  2. Uutiset

HPK-valmentaja Kai Rautio: "Olen valmis!"

HPK:n päävalmentaja Kai Rautio palasi kotiin Hämeenlinnaan elämänsä sopimuspaperi taskussa. Ensimmäinen päävalmentajapesti SM-liigassa on kutkuttava haaste. Paineita ei peruspakki tunne. Hän tietää, että menestystä rakennetaan rauhassa, eikä peruuttelu auta. Hyökkäämään on lähdettävä.

urheilu
HPk valmentaja Kai rautio ja Vesa Viitakoski
Mikael Juntunen/ Yle

Kai Rautio, 49, vietti viimeiset kaksi vuotta Venäjällä, Torpedo Nizhny Novgorodin valmentajana. Ero perheestä oli kova, mutta kasvattava aika elämässä.

- On kovaa hypätä kymmenen kuukautta kylmään sänkyyn. Se on se hinta, jonka tuollaisesta reissusta ja työstä joutuu maksamaan, sanoo Rautio.

- Se on iso juttu, kun nyt saa nähdä perhettä, tyttäriään, poikaa ja vaimoa joka päivä. On itse arjessa kiinni, eikä muidenkaan tarvitse murehtia, kun iskä on jossain muualla.

Matkatyössä on Raution mukaan kuitenkin hyvätkin puolensa. Saa keskittyä asiaan rauhassa.

- Ja työ sinänsä oli tosi makeata.

Hämeenlinnassa on koti

Takana ovat MM-hopeamitalistin kilpavuodet, uran jälkeisen elämän uudelleen järjestely ja valmentajaksi kouluttautuminen, joskaan viimeisessä ei valmista taida koskaan tulla. Ura päättyi Ranskan Caenissa vuonna 2000, mutta koti perustettiin Hämeenlinnaan jo muutama vuosi aikaisemmin Saksasta paluun jälkeen.

Perhe-elämä, koulun penkillä istuminen ja suunnan hakeminen olivat kuluttava kokemus. Yksi oli ja pysyi, koti Hämeenlinnassa.

- Ajateltiin, että vaikka lähdettäisiin jonnekin, täällä olisi aina paikka.

Pesti HPK:n peräsimessä lämmitti mieltä. Haaste ei hirvitä.

Minulla se menee niin, että kun laittaa pään tyynyyn, uni tulee, mutta kyllä kiekko pyörii unissa.

- Olen valmis! Olen ollut jo hetken valmis ottamaan haasteen vastaan. Sitä varten olen yrittänyt kouluttaa ja kehittää itseäni. Miksi minä en pärjäisi, siellähän ovat vastassa penkin takana ne, jotka olivat A-nuorten liigassakin vastassa. Suurin osa näistä kavereista on nyt SM-liigan päävalmentajina.

Jääkiekkovalmentajan 24 tunnin päivittäinen haaste on kova, mutta työtahti ei tule Rautiolle yllätyksenä.

- Kotona pyritään elämään kotielämää. Minulla se menee niin, että kun laittaa pään tyynyyn, uni tulee, mutta kyllä kiekko pyörii unissa. Yöpöydällä on kynä ja paperia. Laitan mietteet ylös ja jatkan unia. Jossain vaiheessa uni keskeytyy ja lähden hallille.

- Kun on oppinut järjestelmällisyyden ja tekotavan, sillä yritetään saada paine pois.

Vastapainona jäähallille on nikkarointi, lenkkeily, golfin pelaaminen, lukeminen, avantouinti ja lasten kanssa touhuaminen.

Rohkea ja raikas pelitapa

Sormet syyhyävät, että kausi pääsee kunnolla käyntiin ja temmeltäminen nuorten energisten miesten kanssa saa alkaa toden teolla. Hämeenlinnasta on hyvät muistot pelaajana. Tekemisen kulttuuri ja pelitapa ovat selkäytimessä Raution omin muunnoksin.

Valmentajakokemuksen hankkiminen alkoi Forssasta kymmenen vuotta sitten. Nyt taskussa on SM-kulta sekä nuorten että aikuisten SM-liigasta, nuorissa päävalmentajana, HIFK:ssa Kari Jalonsen parina vuonna 2010.

Pitää löytää keino voittoon ja voittavaan peliin.

Kai Rautio

- Hyökkäykseen haluan raikasta ja rohkeaa peliä. Ei minusta ole peruuttelijaksi, Rautio sanoo, eikä myönnä entisenä pakkina satsaavansa puolustukseen erityisesti.

- Jokainen tietää joukkueessa, että pitää puolustaa. Valmentajat kertovat, miten se tehdään. Mutta kyllä se haaste on hyökkäyspelissä. Se on huomattavasti haastavampaa kuin puolustuspeli.

Mitali on tulevaisuuden tavoite

Näppituntuma joukkueeseen on hyvä, mutta Rautio elää vielä paljon Pasi Arvosen toisen käden pelaajatiedoilla, jotka täsmentyvät koko ajan. Peli muotoutuu materiaalin mukaan.

- Kun lähdetään kehittämään voittavaa pelejä, pitää arvioida materiaali. Koska ei voi vain ottaa jotain idelogiaa, jos ei ole miehiä. Pitää löytää keino voittoon ja voittavaan peliin. Siinä on työtä tolkuttoman paljon.

Rautiolta on turha tentata mitalitavoitteita.

- SM-liiga on kova sarja. Kaikkien pitäisi ymmärtää, kuinka vaikea on yksittäisen pelin tai sarjan voittaminen, puhumattakaan mitalista. Se tarvitsee kovasti töitä ja tuuriakin, että kaikki loksahtaa paikalleen

- Mitaleista totta kai pelataan, mutta eri asia on, milloin se saadaan. Sitä kohti yritetään rakentaa joukkuetta.

Lue seuraavaksi