Euro Shopper- ja Rainbow-pakastemansikoita vedetty myynnistä hepatiittiepäilyjen takia

Kyseessä on varotoimenpide, eikä marjoista ole löytynyt hepatiitti A -virusta.

Kotimaa
Pakastemansikkapussi
Rainbow

Euro Shopper- ja Rainbow-merkkisiä pakastemansikoita on vedetty pois myynnistä. Egyptistä tai Marokosta peräisin olevien mansikoiden epäillään aiheuttaneen hepatiitti A -tartuntoja.

Takaisinvedot tehneet Ruokakesko ja SOK (siirryt toiseen palveluun) tiedottivat asiasta tänään perjantaina. Kuluttajia pyydetään palauttamaan tuotteet tai tyhjät myyntipakkaukset kauppaan.

Takaisinvedot koskevat Rainbow'n 500 gramman pakastemansikkapusseja ja Euro Shopperin 1 kg:n mansikka- ja marjasekoituspusseja.

Kyseessä on varotoimenpide, eikä marjoista ole löytynyt hepatiittivirusta. Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan itse mansikoista ei kuitenkaan välttämättä testaamalla löydy virusta. Epäilyt tartunnoista perustuvat tartunnan saaneiden haastatteluihin ja viranomaisten tekemiin selvityksiin.

Pohjoismaissa on jyllännyt vuodenvaihteesta lähtien hepatiitti A -virusepidemia. Eniten tautitapauksia on ollut Tanskassa.

Hepatiitti A -virus tuhoutuu, jos pakastemarjoja keitetään kaksi minuuttia tai pidetään 90 asteen lämpötilassa viisi minuuttia.