Raaseporilaisvanhemmat: Suomenkielisiä syrjitään koulupäätöksissä

Kaupungin kaavailemat koulusäästöt herättävät närää Raaseporissa. Lakkautusuhan alla on yksi suomen- ja yksi ruotsinkielinen koulu. Vanhemmat syyttävät kaupunkia puutteellisesta valmistelusta ja kielipolitikoinnista.

Kotimaa
Sivistystoimenjohtaja esittelee säästösuunnitelmia yleisötilaisuudessa.
Sivistystoimenjohtaja esittelee säästösuunnitelmia yleisötilaisuudessa.Yle

Karjaan lukion liikuntasali täyttyy kikkuisista raaseporilaisvanhemmista kun Raaseporin kaupunki esittee sivistystoimen uutta säästöpakettia. Klinkbackan koulu on taistellut olemassaolonsa puolesta jo vuosien ajan ja on jälleen lakkautuslistalla.

- Tämä tuntuu ihan uskomattomalta! Raasepori mainostaa itseään, että perusta pesäsi tänne ja voi hyvin, se on se tunnuslause mainoksissa. Sitten tämä myyntivaltti - koulu joka on luonnon keskellä, josta pääsee kävellen sekä järveen uimaan että laskettelukeskukseen, aiotaan lopettaa, Tiina Oksanen hämmästelee.

Lähikoulut ovat houkutelleet sisäänmuuttajia

Moni esittelytilaisuuteen osallistuva raaseporilaisäiti ja -isä muistuttaa sivistystoimenjohtajaa siitä, että paikkakunnalle on muutettu nimenomaan lähipalveluiden perässä.

- Minä tunnen itseni petetyksi ja erittäin vihaiseksi. Me olemme muuttaneet tänne juuri siksi, että palvelut ovat lähellä. Pitäisi varmaan alkaa tehdä ruotsinkielisiä lapsia, kun niille tuntuu kouluvaihtoehtoja riittävän, pääkaupunkiseudulta Raaseporiin muuttanut Jussi Järvenpää puuskahtaa.

- Me teimme muuttopäätöksen heti kun näimme sen koulun. Esimerkiksi minun lapselleni ehdotettiin lykkäystä koulun aloittamiseen, mutta jo viidennellä luokalla hän olisi ollut valmis siirtymään suoraan seitsemännelle luokalle, raaseporilaisäiti hehkuttaa puolestaan Klinkbackan koulua.

Sivistystoimenjohtaja: Rakennemuutoksia on tehtävä

Oppilaiden vanhemmat syyttävät kaupunkia puutteellisesta valmistelutyöstä sekä kielipolitikoinnista. Vaikka lakkautusuhan alla on myös Västerbyskola, ruotsinkielinen kouluverkko on suomenkielistä tiiviimpi. Sivistysjohtaja Robert Nyman kiistää syytökset.

- Minun valmistelutyöni perustuu vain ja ainoastaan tietoon ja siihen, että mitkä muutokset ovat sekä järkeviä että toteutettavissa ja mitkä eivät. Meillä on tiukat talousraamit ja meidän on tarjottava laadukasta opetusta niillä rahoilla mitä on, silloin on tehtävä rakenteellisia muutoksia.

Raaseporin sivistyslautakunta palautti asian valmisteluun viimeisimmässä kokouksessaan. Lautakunta käsittelee asiaa seuraavan kerran lokakuun alussa.