1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorten Jukola pistää tänä vuonna pinkomaan 2000 kilpailijaa

Nuorten Jukola -suunnistusviestikilpailu käydään tänä vuonna Kouvolassa. Suuren talkootyön vaatineen tapahtuman uskotaan keräävän Anjalan urheilukentän lähimaastoon 2000 kilpailijan lisäksi runsaasti yleisöä.

urheilu
Suunnistusrasti.
YLE / Tarja Nyyssönen

Nuorten Jukola järjestetään tänä vuonna Kouvolassa Anjalan metsissä. Tuntien talkootyön vaatineeseen tapahtumaan uskotaan saapuvan 2000 kilpailijan lisäksi myös runsaasti yleisöä. Tapahtumaa järjestellyt kenttäpäällikkö Matti Espo kertoo, että vetonaulana on myös suunnistuksen maailmanmestari, joka saapuu paikalle kisoihin.

- Mårten Boström on lauantaina mukana kisoissa. Hän juoksee nuorten kanssa kilpailevassa aikuisten joukkueessa, Espo kertoo.

Nuorten Jukola on järjestetty vuodesta 1986 saakka. Viesti on 7-osuuksinen kilpailu 11-18-vuotiaille. Joukkueessa pitää olla sekä poikia että tyttöjä. Anjalaan saapuu osallistujia myös ulkomailta.

- Heitä tulee muutamista naapurimaista, kuten Ruotsista, kertoo Espo.

Tapahtumaa järjestetään pitkälti talkoovoimin.

- Suunnistus ei ole niin sanotusti seksikäs laji, jossa rahaa tulisi suokuokkaperiaateella, vaan tätä toimintaa toteutetaan ja rahoitetaan osallistujien ja talkooväen kesken.

Noora on suunnistanut esikouluikäisestä

Tapahtuma käynnistyy lauantaina puolilta päivin. Mukana on myös kouvolalainen, 17-vuotias Noora Hyyrynen. Hyyrynen on harrastanut suunnistusta jo 6-vuotiaasta asti ja kulkenut jo nuorempanakin vanhempiensa mukana erilaisissa suunnistuskilpailuissa.

Hyyrynen kertoo, että suorituksen alussa on aina tärkeintä muistuttaa itselleen suunnitelma, se mitä aikoo tehdä ja miten.

- Koko ajan pitää muistaa myös havainnoida aktiivisesti ja välillä vähän ennakoidakin mahdollisuuksien mukaan, että mitä tulee vastaan.

Hyyrynen paljastaa unelmamaastokseen kangasmetsän, missä suunnistaminen on hänen mukaansa helpointa.

- Kankaalla näkyvyys on paras ja siellä pystyy myös hyvin ennakoimaan reitin kulkua.

Anjalan reitillä on yhteensä 54 rastia, Hyyrysen osuus on koko reitistä noin viisi kilometriä.

Hyyrynen on osallistunut tänä vuonna jo kolmatta kertaa myös Jukolan viestiin ja nyt on taas nuorten kisojen vuoro. Kouvolan suunnistajia edustava Hyyrynen lähtee kilpaan hyvillä mielin, mutta maltillisin odotuksin.

- Kärkisijaa en ehkä tällä kertaa uskalla odottaa. Joukkueessamme annetaan aika paljon ikätasoitusta. Yhdellä osuudella juoksee 11-vuotias, kun se on tarkoitettu 16-vuotiaille. Se varmasti vähän vaikuttaa lopputulokseenkin, vaikka oikein hyvästä juoksijasta onkin kyse, Hyyrynen arvelee.

Lue seuraavaksi