Puutarhayksiöt poistamaan asuntopulaa

Arkkitehtiopiskelija Olli Enne poistaisi asuntopulan rakennuttamalla pieniä omakotitaloja olemassa oleville tonteille. Asuntoja syntyisi yhtä paljon kuin suurille kerrostaloalueille.

Osallistu
Olli Enne
Atte Kaartinen / Yle

Muutama vuosi sitten Olli Enne opiskeli Göteborgissa. Hän asui 42 neliön yksiössä hyvien kulkuyhteyksien varrella. Vuokra oli 300 euroa kuukaudessa, mitä kaverit pitivät vedätyksenä.

Kotiin palattuaan Enne keskittyi diplomityössään edulliseen asuinrakentamiseen. Tuloksena oli suunnitelma neljänkymmenen neliön omakotitalosta puutarhaan.

- Tarkoitukseni oli suunnitella pieni ja helposti teollisesti tuotettava omakotitalo. Yksiö puutarhassa. Se on rakennus, jonka tontinomistaja voi sijoittaa takapihalleen ja vuokrata edelleen, Olli Enne hahmottaa.

Tulevan arkkitehdin mukaan kyseessä on vanhan perinteen hyödyntäminen. Sivurakennuksia oli aikanaan paljonkin omakotitalojen kupeessa, vuosikymmenien varrella nämä ovat hävinneet lähes kokonaan.

- Puutarhayksiöissä voisi asua esimerkiksi opiskelijoita, mutta yhtä hyvin perheenjäseniä. Puutarhayksiöt lähentävät myös sukupolvia, kun asuminen voi jatkua lähekkäin mutta omassa rauhassa.

Rakennusmaata riittää

Olli Enteen laskelmien mukaan pääkaupunkiseudulla on tarkoitukseen sopivaa rakennusmaata kolme miljoonaa neliömetriä. Tämän verran olemassa olevilla tonteilla on kaavoitettua rakennusoikeutta. Tälle alueelle mahtuisi 75 000 puutarhayksiötä.

Jos tonttimaasta saataisiin edes prosentti käyttöön, asuntoja syntyisi yhtä paljon kuin suurelle kerrostaloalueelle. Olli Enne pyörittelee asunnon pienoismallia kädessään.

- Tuolla alhaalla toisella seinällä on keittiö, täällä nurkassa wc-tilat ja kalustesauna. Portaat johtavat yläkertaan, joka on kokonaan avointa tilaa toimien olo- ja makuuhuoneena. Alakerta toimii tavallaan tupana.

Ensimmäinen valmistumassa

Olli Enne hankki suunnitelmansa toteuttamista varten määräalan Vantaan Korsossa. Tontilla on hirsirakenteinen omakotitalo, joka saa seurakseen ensi keväänä ainakin yhden puutarhayksiön. Tontilla on viehättävä saunarakennus, joka säilytetään. Enne harmittelee vain sitä, että maa-alueelle rakennettava uusi kulkureitti vaatii yhden puun poistamista.

- Yritän säilyttää tontin entisellään. Tontilla on omenapuita ja istutuksia, jotka sopivat hyvin puutarhayksiön ympäristöksi. Rakennusmaaksi oli tarjolla useita vaihtoehtoja, joista päädyin tänne Vantaalle.

Puutarhayksiöt herättävät kiinnostusta. Jo 45 tontinomistajaa on ilmoittautunut yhteistyökumppaneiksi. Enteen mukaan myös rahoitus on kunnossa.

- Projektini alkoi vuodenvaihteessa. Se on nyt pisteessä, jossa sillä on rahoitus, tontti, yhteistyötehdas, luonnokset sekä muutama muu yhteistyökumppani.

Ensimmäisen puutarhayksiön on tarkoitus valmistua ensi vuoden keväällä. Suunnitelmissa on jopa kahden pikku talon rakentaminen Vantaalle. Yhden puutarhayksiön hinnaksi Enne arvioi 100 000 - 150 000 euroa.