Tähti on nyt trendien tähti

Klassikkokuvio tähti on uinut kaikkeen sisustukseen, tekstiileihin ja jopa astioihin niin, että meneillään on ammattilaisen mukaan varsinainen tähtivuosi. Ylenpalttiseen määrään sakaroita voi kyllästyäkin, mutta tähden puolesta puhuvat monikäyttöisyys ja ajattomuus.

ilmiöt
Tähtikuvioisia kankaita, tyynyjä ja koristeita.
Niina Koskela / Yle

Matoissa, lampuissa, kupeissa, lautasissa, vaatteissa, tuteissa ja termospulloissa. Tähtiä on kaikkialla, ja ymmärrettävästä syystä, sanoo Maria Kankkonen sisustustarvikeliike Zinnasta:

– Se on tyylikäs, ajaton klassikkokuvio. Se tuo sitä jotain tilaan. Kun haluaa jotain kivaa kotiin, tähti käy aina.

Kankkonen luonnehtii tähteä helpoksi ja näyttäväksi sisustuselementiksi, johon ei kyllästy. Se myös istuu kodin kaikkiin tiloihin.

Yhdysvaltojen itärannikon tyylisuunnissa tähdet ovat tuikkineet jo pitkään. Nyt ne ovat uineet myös maalaisromantiikkaan, shabby chic -tyylisinä eli kuluneina, valkoisina tai mustina. Tosin värivalikoimaakin löytyy: perusvärit beessi, musta, harmaa ja valkoinen toimivat ympäri vuoden. Trendivärit keltainen, vihreä, turkoosi ja oranssi taas toistuvat lähinnä kesällä.

Kranssi ja kangasta joissa tähtikuvio.
Niina Koskela / Yle

Peitoista pönttöön

Pietarsaarelainen sisustaja Mia Rimmi sanoo, ettei edes keksi kohdetta, jossa tähtiä ei olisi. Hän pitääkin tähtien suosion selittäjänä monikäyttöisyyttä: ei ole huonetta, johon niitä ei voisi laittaa. Tähtiä löytyy esimerkiksi saunasta pefleteistä, keittiössä pyyhkeistä, jopa vessassa pöntöstä.

Pari tyynyä tai tähtiset pussilakanat ovat helppo ja varovainen aloitus tähdistä kiinnostuneelle. Lasten huoneen seiniin tähdet voi aluksi kiinnittää tarroina, jotka saa halutessaan helposti pois. Tähtiä voi kuitenkin olla liikaa, ja silloin niihin kyllästyy.

– Ei se enää ole nätti, kun sitä on joka tekstiilissä.

Tulevan joulun ajan tähdet höystävät lyhtyjä, mattoja, asusteita ja valosarjoja. Niille joita tähti ei innosta, on tarjolla graafisia kuviota, ruutuja, raitoja ja ruusuja, lohduttaa Maria Kankkonen.

Sisustaja Mia Rimmi sohvalla tähtityynyjen vieressä.
Sisustaja Mia Rimmi.Niina Koskela / Yle

Mitä tulee tähden jälkeen?

Blogeissa tähdet ovat olleet pinnalla jo pidempään, nyt menossa on tähtivuosi myös virtuaalimaailman ulkopuolella. Yleensä aalto kestää vuoden, joten ainakin kuvastoista tähdet alkavat ensi vuonna vähentyä, uskoo Mia Rimmi.

Mutta mikä tähden syrjäyttää?

– Ei se ainakaan sydän ole. Ehkä se on jokin väri. Tai raita, pohtii Mia Rimmi.