1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki vuotaa lämpöä harakoille

Ympäristöjärjestö Dodo ry teki lämpökameraiskun Helsingin keskustaan ja paljasti suurimmat energiatuhlarit. Esimerkiksi musiikkitalon kupeesta hukkaan menevällä lämpöenergialla lämmittäisi kymmeniä kerrostaloasuntoja.

Kotimaan uutiset
Lämpökamerakuva eduskuntatalon julkisivusta
Lämpökamerakuva eduskuntatalon julkisivustaJanne Käpylehto

Ympäristöjärjestö Dodo ry:n tekemä lämpökameratempaus paljasti, että yllättävän moni Helsingin keskustan kiinteistöstä vuotaa isoja määriä lämpöenergiaa hukkaan.

- Meillä on tosi kunnianhimoiset ilmastotavoitteet sekä talotekniikalle asetetut omat tavoitteet. Samaan aikaan kuitenkin tiedetään, että meillä on ihan uusiakin julkisia rakennuksia, jotka eivät ole rakennettu näitä tavoitteita kohti. Me halusimme tuoda tämän esille lämpökamerakuvien avulla, sanoo Dodo ry:n puheenjohtaja Merja Nevala.

Sekä tyypillisiä että yllättäviä tuloksia

Useimmat löydetyt lämpövuodot ovat tyypillisiä kiinteistökannan vuotoja yleensä ikkunoiden ja ovien lähettyviltä. Joukkoon mahtui kuitenkin myös isoja yllätyksiä.

Esimerkiksi vain vajaa kaksi vuotta sitten rakennettu Helsingin Musiikkitalo vuotaa vuosittain huiman määrän lämpöenergiaa harakoille.

- Se oli aika yllättävää, että Musiikkitalossa on Sanomatalon puolella useiden neliömetrien alue, josta tulee ulos lähes normaalin huonelämpötilan lämpöistä ilmaa. Arvion mukaan tämä lisää talon energiankulutusta joitakin prosentteja vuodessa. Käytännössä se on melkoinen määrä, sillä puhutaan jopa kymmenien kerrostaloasuntojen lämpöenergian kulutuksesta, sanoo energia-asiantuntija Janne Käpylehto.

Kytölehdon tiedustelujen mukaan lämmön talteenotto on jäänyt kyseisestä kohdasta pois rakenteellisien haasteiden takia, vaikka siihen vaadittava teknologia on jo olemassa.

Musiikkitalon lisäksi lämpöä vuoti ulkoilmaan myös muun muassa eduskuntatalosta, ympäristöministeriöstä ja rautatieaseman joistakin ovista.

Tavoitteena herättää ihmisen ajattelemaan

VTT:n arvion mukaan Suomen rakennuskannan lämmitysenergiasta voidaan energiatehokkuudella säästää 70% vuoteen 2050 mennessä. Dodo ry:n mielestä energian tuhlaus ei kuitenkaan ole tarpeeksi esillä tavallisten ihmisten mielissä.

Ensimmäinen askel on se, että asiaan havahdutaan.

Merja Nevala

- Ensimmäinen askel on se, että asiaan havahdutaan. Me tiedämme, että pitää kierrättää ja vaihtaa kotiin energiansäästölamput, mutta todellisuudessa sillä on enemmän merkitystä, millaisissa taloissa me asumme ja silloin pitää osata vaatia parempaa rakentamista, sanoo Nevala.

Kuvien kautta ajatuksiin

Monelle lämmön karkaaminen näyttäytyy vai kerran vuodessa energisenkulutuksen kasvaneina lukuina. Dodo ry uskoo, että tässäkin asiassa kuva kertoo lukuja enemmän.

- Lämpökamera on erinomaisen hyvä löytämään lämpövuotoja. Sen lisäksi se tekee tällaisen vaikeasti hallittavan asian konkreettiseksi. Kun itse näkee, miten ja mistä lämpö vuotaa, niin se motivoi erittäin hyvin ihmisiä pohtimaan asiaa ja tekemään toimenpiteitä energiatehokkuuden puolesta, sanoo Käpylehto.

Dodo ry:n iskuryhmä teki lämpöpiilokamerakuvauksen huhtikuussa. Kuvien analysoinnissa oli mukana energiatehokkuusasiantuntija Risto Saarikivi Negawatti-hankkeesta

Kaikki Dodo ry:n kuvaamat kohteet ovat nähtävillä Urbaaneilla asumimessuilla Laiturilla 31.8. Messujen yhteydessä on myös mahdollisuus tutustua energiatehokkaaseen kaupunkiasumiseen, sillä noin kymmenkunta kaupunkiasuntoa avaa ovensa vierailijoille.

Lue seuraavaksi