20 vuoden unelma Kymijoen kalatiestä toteutuu vihdoin

Kalatien rakentaminen Kotkan Korkeakoskelle alkaa ensi vuonna. Viime hetken takapakkeihin tottunut Kaakkois-Suomen ELY-keskus saa rahat lopulta valtion lisäbudjetista.

Kotimaa
Perhokalastaja Heikki Helynen Hinttulankoskella Kotkassa.YLE Olli Törönen

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa riemuittiin perjantaina, kun 20 vuoden odotus vihdoin päättyi. Kaivattu rahoitus Korkeakosken kalatien rakentamiseksi Kymijoelle irtoaa valtion lisäbudjetista.

- Se oli ehdoton edellytys, jotta kalatie pystytään rakentamaan. Olemme yrittäneet saada hankkeelle monia muita rahoittajia, mutta hakemukset eivät ole menneet läpi. Tämä on tosi hieno juttu, kiittelee ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö Tuomas Oikari.

Valtion lisäbudjetista liikenee kalatien rakentamiseen miljoona euroa. Hankkeen kustannusarvio on 1,8 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus on enintään 1,6 miljoonaa euroa. Muu rahoitus ei Oikarin mukaan ole ongelma.

Olemme nyt niin lähellä, että kyllä se loppurahoitus jostakin saadaan.

Tuomas Oikari

- Se pyritään saamaan Kouvolan ja Kotkan kaupungeilta sekä voimalaitosyhtiöltä. Olemme nyt niin lähellä, että kyllä se loppurahoitus jostakin saadaan.

Kalatie valmistuu viimeistään vuonna 2015

Kalatien suunnittelutyö alkaa välittömästi. Ensin kilpailutetaan rakentajat ja odotetaan rakennuslupaa aluehallintovirastolta. Lisäksi ohjelmassa on mm. sopimusjärjestelyjä voimalaitoksen kanssa. Rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna.

- Valmistuminen riippuu rakennusolosuhteista eli lähinnä sateista. Jos kaikki menee hyvin, kalatie on koeajoineen ja testauksineen valmis viimeistään vuonna 2015, mahdollisesti aikaisemminkin.

Kalatielle on etsitty rahoittajaa pitkään. Viimeksi tyrmäys tuli kesäkuussa EU-komissiolta. Rahoituksen hylkäämistä perusteltiin muun muassa sillä, että Korkeakoski ei kuulu Natura-alueeseen.

Lukuisten pettymysten karaisemana ELY-keskus pitää jalat tiukasti maassa ennen rahoituksen varmistumista.

- Viime hetken takapakkeja on tullut ennenkin. Olemme monta kertaa olleet hyvin lähellä rahoituksen saamista, mutta se on kariutunut viime tingassa.

Hallitus sopii lisäbudjetista ensi viikon budjettiriihessään. Lisämäärärahat hyväksyy lopullisesti eduskunta syksyn aikana.