1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Juha Metso menee edelleen tulta päin

Kameralla pääsee paratiisiin ja helvettiin. Useasti palkittu kuvataiteilija ja lehtikuvaaja Juha Metso kertoo käyneensä molempien porteilla.

Juha Metso on pitänyt lähes sata yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Kuva: Tuuli Liekari / Yle

- Se bändi oli ihan mieletön kaaos. Se oli ihan jotain muuta kuin sitä ennen nähdyt rokkibändit. Ei mitään kaunispoika-meininkiä, vaan hyökättiin katsojien päälle, kuvataiteilija Juha Metso kuvailee.

Metso puhuu Sielun Veljet -yhtyeestä, jonka mukana hän kiersi ja kuvasi 80-luvun kulta-aikana, mutta hän voisi yhtä hyvin kuvailla itseään valokuvaajana. Metso hakee kuviinsa rosoa, elettyä elämää.

- Siellä on yllätyksellisyyttä ja arvaamattomuutta. Myös itselleen nauramista, mikä on peruselementti mun tekemisissä, Metso sanoo ja näppää yllättäen kuvan toimittajasta.

Metso kutsuu itseään "luonnekuvaajaksi", oli kuvattavana sitten ihminen, eläin tai vaikka maisema.

- Pääsääntöisesti kuvaan toisen ihmisen kautta myös itseäni, olemista ja sietämätöntä keveyttä. Aika paljon tämä on itsetutkiskelua.

Tee se duuni vaan niin hyvin kuin pystyt. Itket sitten jossain muualla, jos tuntuu siltä. Maailma on epäoikeudenmukainen.

Juha Metso

Paratiisin ja helvetin välissä

Sielun Veljistä julkaistu historiikki on yksi kolmesta tänä vuonna julkaistavasta kirjasta, joihin Juha Metso on tehnyt kuvituksen. Näiden lisäksi lukuisat kuvanäyttelyt ja freelance-työt pitävät miehen kiireisenä. Tahti on kotkalaisen pitkän uran kovin.

Metso on tehnyt lähes kaikkea, mitä kuvaaja voi tehdä: Performansseja, luonto- ja lehtikuvia, levyjen kansikuvia ja monenlaista kuvataidetta. Hän on vieraillut kymmenissä maissa, monesti myös sota- tai konfliktialueilla. Tutuiksi ovat tulleet Afganistan, Palestiina ja nälänhädän riuduttama Etiopia.

- Kyllähän niitä on uran aikana kaikenlaisia hurjia kokemuksia ja ihmiskohtaloita. Kamera on minun optinen siveltimeni. Sillä pääsee paratiisiin ja helvettiin, ja molemmissa on melkein käyty.

- Tee se duuni vaan niin hyvin kuin pystyt. Itket sitten jossain muualla, jos tuntuu siltä. Maailma on epäoikeudenmukainen, Metso puhuu vakavana.

Tulta ja jäätä

Parhaillaan Metson työn jälkeä voi ihailla Kotkan Galleria Uusikuvassa, jossa on esillä hänen_ Ihminen ja ilmasto_ -kuvakokoelmansa. Jään ja lumen täyttämät kuvat vievät katsojan uuteen jääkauteen.

Metso ei kuitenkaan halua ottaa ilmastopoliittisesti kantaa tai selittää kuvia auki. Hän toivoo jokaisen tekevän tulkintansa itse.

- Minun on täytynyt elää lähes viisikymppiseksi, että olen pystynyt tekemään tällaisia kuvia. Kaikki vaikuttaa minuun, ja siitä aivosopasta olen miksannut tämmöisen.

Metso jatkaa ilmastoaiheiden parissa vielä pitkään, sillä jään jälkeen kuvataiteilijan käsittelyyn joutuvat kivi, tuli ja vesi. Asenne on sama.

- Tulta päin mennään vieläkin, Metso lupaa.