Yhdysvaltalainen huippukoulu otti Sibelius-Akatemian suosioonsa

Yhdysvaltalainen musiikkikorkeakoulu The Juilliard School syventää yhteistyötään Sibelius-Akatemian kanssa. Kumppanuus on poikkeksellista, sillä newyorkilainen The Juilliard School tekee Euroopassa yhteistyötä ainoastaan Sibelius-Akatemian ja Lontoon Royal Academy of Musicin kanssa.

kulttuuri
Kapellimestari Susanna Mälkki johtaa opiskelijakokoonpanoa. The Juilliard Schoolissa opiskeleva Ken Hamao soittaa viulua.
Kapellimestari Susanna Mälkki johtaa opiskelijakokoonpanoa. The Juilliard Schoolissa opiskeleva Ken Hamao soittaa viulua.Yle/ Ilkka Loikkanen

Säveltäjä Velimatti Puumala istuu Musiikkitalon tyhjässä katsomossa ja seuraa, kun kapellimestari Susanna Mälkki johtaa opiskelijaorkesteria. Atlantin kahta puolta kootun orkesterin, niin The Juilliard Schoolin kuin Sibelius-Akatemiankin opiskelijoille tilanne on ainutlaatuinen.

- [Paikan päällä kuunteleva] säveltäjä voi keskeyttää harjoituksen ja neuvoa muusikoita teoksen tulkinnassa. Se on uskomattoman hienoa koulutusta. On aivan eri asia kysyä suoraan säveltäjältä, kuin lukea nuotteja sivu toisensa jälkeen, sanoo newyorkilaisen huippukoulun dekaani Ara Guzelimian.

Yhteistyö huippuarvostetun musiikkikoulun kanssa on poikkeuksellista. The Juilliard School on valinnut Euroopasta kaksi koulua kumppaneikseen: Royal Music Academyn Lontoosta ja Sibelius-Akatemian Helsingistä. Yhdysvalloissa paljon esillä olleet suomalaishuiput kuten säveltäjät Magnus Lindberg ja Kaija Saariaho herättivät koulun kiinnostuksen.

- [Suomalaishuiput] ovat opiskelleet Sibelius-Akatemiassa. Siksi halusimme tulla tämän aivan ainutlaatuisen ja uskomattoman musiikkikulttuurin alkulähteille Suomeen, The Juilliard Schoolin dekaani Ara Guzelimian avaa syitä yhteistyöhön.

Yhteinen sävel löytyi heti

Professori Gustav Djupsjöbacka työskenteli Sibelius-Akatemian rehtorina vuosina 2004-2012. Yhdessä Ara Guzelimianin kanssa he aloittivat yhteistyön virittämisen jo muutamia vuosia sitten. Tavoiteena on, että myös tulevaisuuden suomalaisnimet tunnetaan valtameren tuolla puolen. Korkeakoulut ovat tänä vuonna koonneet opiskelijoistaan orkesterin, joka on esittänyt sekä amerikkalaista että suomalaista nykymusiikkia molemmissa maissa.

- Vähemmän tunnetutkin suomalaiset täytyy saada mukaan. Sen takia tässä konsertissa ei nyt ole Magnus Lindbergiä ja Kaija Saariahoa, jotka niin valtavasti ovat olleet New Yorkissa muutenkin esillä, vaan Velimatti Puumala ja Jukka Tiensuu, kertoo professori Gustav Djupsjöbacka.

Koulujen yhteinen sävel soi niin hyvin, että The Juilliard School on kiinnostunut yhteistyön syventämisestä, mielessään tuleva Sibeliuksen 150-juhlavuosi.

- Vaikka kirjaimellisesti emme puhukaan samaa kieltä, niin musiikin voima piilee siinä, että voimme silti tuottaa yhdessä taidetta, kertoo New Yorkissa opiskeleva viulisti Ken Hamao.

Kokoonpanon ainoa konsertti Suomessa soi Musiikkitalossa lauantaina 24.8. osana Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.