1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Balettigaalassa tanssin historiaa - Tero Saarinen jättää hyvästit Huntille

Tanssija-koreografi Tero Saarisen yli 10 vuoden matka Hunt-teoksen kanssa päättyy Suomessa Lappeenrannan balettigaalaan. Saarinen toivoo löytävänsä tanssijan, joka jatkaa Huntin tarinan kertomista.

kulttuuri
Tero Saarinen
Tommi Parkkinen/Yle

Lappeenrannan Balettigaalassa kirjoitetaan tänä viikonloppuna tanssin historiaa. Maailmalla maineeseen noussut suomalaistanssija Tero Saarinen tanssii viimeisen kerran Suomessa hänen ja multimediataiteilija Marita Liulian yhteisteoksen, noin puolituntisen sooloteoksen Huntin. Ulkomailla Saarinen esittää Huntia vielä joitakin kertoja.

- Minulla on ollut mielettömän hienot melkein 12 vuotta tämän teoksen kanssa. Tällainen aika antaa mahdollisuuden tutkia esiintyjyyttä ja ikään kuin kasvaa teoksen kanssa. Tuntuu, että koko ajan löytää jotain uutta, Saarinen sanoo.

Toivon että löydän tanssijan, joka jatkaa tämän tarinan kertomista.

Tero Saarinen

- Alkulähtökohta teokselle oli ajatus siitä, mitä nykyteknologia tekee kehollemme ja muistoillemme, sille tiedolle ja taidolle ja herkkyydelle, joka meissä asuu, Saarinen kuvailee.

Tanssitaiteilija mietti myös tanssijan kehon vanhenemista ja sen paradoksia.

- Kun tuntuu että on eniten sanottavaa, ulkopuolelta tulee rajoituksena tanssijan ikä. Halusin venyttää sitä käsitystä, mikä voi olla ammattitanssijan ikä. Vanheneva keho ja instrumentti on myös ilmaisukykyinen.

Kevätuhri kiihdytti sata vuotta sitten

Tanssiteos pohjautuu säveltäjä Igor Stravinskyn balettisävellykseen Kevätuhri, joka esitettiin ensimmäisen kerran Pariisissa toukokuussa sata vuotta sitten. Kevätuhri herätti aikanaan kiihkeitä tunteita. Balettiyleisö oli tottunut melodisiin balettiteoksiin. Kevätuhri tarjosi kaikkea muuta: hallitsevia lyömäsoittimia, nopeita tahdin ja tyylin vaihdoksia.

Myös teoksen tanssiosuus järkytti katsojia, jotka olivat tottuneet esteettiseen baletin liikekieleen. Kevätuhrissa tömisteltiin jalkoja, asennot olivat vääristyneitä ja asut primitiivisiä.

Saarisen Hunt on merkittävimpiä Kevätuhrin nykytulkintoja. Hunt valmistui vuonna 2002 Venetsian Biennaalin tilausteoksena. Tanssiteos ei ole vain tanssiteos, vaan yhteistaideteos. Isossa roolissa ovat Mikki Kuntun valosuunnittelu, Marita Liulian multimediasuunnittelu ja Erika Turusen pukusuunnittelu.

Lappeenrannassa Saarinen esittää Huntin kolme kertaa loppuunmyydyille katsomoille, kerran perjantaina ja kaksi kertaa lauantaina. Vaikka esityksiä on jäljellä enää muutama ulkomailla, itse teoksen matka ei kuitenkaan pääty.

- Minä toivon, että löydän tanssijan, joka jossakin vaiheessa jatkaa tämän tarinan kertomista ja löytää oman persoonallisen tapansa esittää tämä teos jatkossa, Saarinen sanoo.

Artikkelia on korjattu lauantaina 24.8.2013 klo 17.20. Artikkeliin lisättiin, että Lappeenrannan esitykset ovat viimeiset Suomessa. Ulkomailla Saarinen esittää Huntia vielä muutamia kertoja.

Lue seuraavaksi