1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kalifornian maastopalo levisi Yosemiten kansallispuistoon - uhkaa San Franciscon sähkönsaantia

Yli 500 neliökilometrin laajuisella alueella riehuva palo uhkaa viranomaisten mukaan tuhansia koteja ja myös San Fransiscon sähkönsaantia. Alueelle on julistettu hätätila.

Ulkomaat
Palomies katselee palavaa metsää
Palomies tarkkailee kipinöiden lentämistä lähellä Yosemiten kansallispuiston rajaa.Epa / Noah Berger

Kaliforniassa Sierra Nevadan alueella viikon ajan riehunut maastopalo on laajentunut yli 500 neliökilometrin laajuiseksi ja uhkaa tuhansia koteja, Yhdysvaltain viranomaiset kertovat. Tuli on levinnyt myös Yosemiten kansallispuiston länsilaidalle.

Palo on tähän mennessä tuhonnut muutamia taloja, mutta viranomaisten mukaan noin 5 500 asuntoa on vaarassa. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa, ja perjantaina viranomaiset antoivat lisää lähtösuosituksia.

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown on julistanut hätätilan paloalueen lisäksi San Franciscoon, joka sijaitsee 240 kilometrin päässä paloalueelta. Brownin mukaan palo uhkaa San Franciscon sähkönsaantia.

Palo on tuhonnut kaupunkia palvelevaa sähköinfrastruktuuria, ja voimajohtoja on jouduttu sulkemaan. Kaupunki on kyennyt ostamaan sähköä markkinoilta ja käyttämään varastoja, mutta lisävahingoilla voisi olla vaikutusta. Palon vuoksi on jouduttu sulkemaan kaksi vesivoimalaa.

Myös vesihuolto voi vaikeutua, jos palo leviää. Noin kuuden kilometrin päässä paloalueelta sijaitsee vesisäiliö, josta toimitetaan vettä 2,6 miljoonalle ihmiselle San Fraciscon alueella.

Paloa on sammuttamassa yli 2 000 palomiestä. Toistaiseksi vain murto-osa palosta on saatu hallintaan ja palo leviää useaan suuntaan, eniten kuitenkin itään, jossa Yosemite sijaitsee, metsä- ja pelastusviranomaisten edustaja kertoo televisioyhtiö ABC.

Yosemiten kansallispuistossa yksi länsiosan kävelyreiteistä on suljettu, mutta muut reitit ovat käytössä. Yosemiten tiedottajan Kari Cobbin mukaan paloalueelta on yli 30 kilometriä puiston suosituimpaan osaan, Yosemiten laaksoon. Suurimmassa osassa puistoa on myös ainakin toistaiseksi vältytty palon aiheuttamalta savulta. Kansallispuisto on yli 3 000 neliökilometrin laajuinen.

Useassa piirikunnassa on savun vuoksi peruttu koulu-ulkoilu ja ihmisiä on varoitettu terveyshaitoista.

Palo syttyi salamasta viime lauantaina. Kuivuudesta kärsineessä Yhdysvaltain länsiosassa riehuu parhaillaan myös kymmeniä muita maastopaloja, mutta ne eivät leviä yhtä voimakkaasti. Pelastusjohtajat ovat keskustelleet Yhdysvaltain puolustusministeriön ja Kanadan viranomaisten kanssa mahdollisten vahvistusten tuomisesta alueelle.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi