IS: 65 prosenttia suomalaisista haluaa Ylen säästökuurille

Ylen indeksiin sidotun rahoituskehityksen nähdään jopa kaventavan sananvapautta. Hallintoneuvoston puheenjohtajan mielestä säästöjä ei tarvita.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Ilta-Sanomien teettämän gallupin mukaan 65 prosenttia suomalaisista haluaisi Ylen säästökuurille.

Säästöillä on tasainen kannatus kaikissa ikä-, tulo- ja ammattiryhmissä. Tiukimmin säästökuuria vaativat ylimmät toimihenkilöt, joista 72 prosenttia on säästökuurin kannalla. Vähiten (61 %) säästöjä vaativat työntekijät.

Puoluekannan mukaan säästökuuria kannattivat eniten perussuomalaiset, keskustalaiset ja kokoomuslaiset. Vähiten säästökuuria toivoivat Vasemmistoliiton, SDP:n ja Vihreiden kannattajat.

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) kommentoi Ilta-Sanomille ymmärtävänsä kansalaismielipidettä. Kantola ei pidä säästöjä kuitenkaan tarpeellisina.

Kantola huomauttaa, että Ylen rahoitus on linjattu vuoden alusta voimaantulleella lainsäädännöllä, jota olisi nyt syytä noudattaa. Kantola muistuttaa myös, että Yle on tasapainottanut talouttaan 2000-luvulla.

Ilta-Sanomien haastattelema MTV3:n entinen toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara sanoo, että myös Ylen pitäisi lähteä taantuman vuoksi säästösavottaan.

Karhuvaaran mukaan Ylen rahoituskehityksessä on nähtävissä uhkia sananvapaudelle ja demokratialle, kun kaupalliset viestintäkanavat ovat samaan aikaan taloudellisessa ahdingossa.

- Meillä on sitten valtion tiedotusvälineet, ja sehän on hirveän huono asia, sanoo Karhuvaara Ilta-Sanomille.