YK:n aseriisuntajohtaja saapui Syyriaan vauhdittamaan myrkkykaasuväitteiden tutkimusta

Angela Kane yrittää saada Syyrian hallituksen päästämään YK-tutkijat Ghoutaan, jossa tehtiin opposition mukaan keskiviikkona tuhoisa myrkkykaasuisku.

Ulkomaat
YK:n aseriisuntajohtaja Angela Kane astuu autosta ulos.
YK:n aseriisuntajohtaja Angela Kane saapui Damaskukseen 24. elokuuta.Epa / Youssef Badawi

YK:n aseriisuntajohtaja Angela Kane on saapunut Syyriaan tarkoituksenaan painostaa hallitusta päästämään asetarkastajat paikalle, jossa hallituksen joukkojen väitetään tehneen myrkkykaasuiskun.

Kane ei puhunut toimittajille saapuessaan Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen lauantaina. YK:n asetarkastajaryhmä oli jo Syyriassa keskiviikkona, jolloin väitetty isku tehtiin, mutta ei ole päässyt paikan päälle.

Syyrian oppositio väittää, että hallituksen joukot käyttivät kemiallisia aseita keskiviikkona hyökäyksessään Ghoutassa Damaskoksen lähellä. Tiedot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat yli sadasta yli 1 300:aan.

Syyrian hallitus ja armeija ovat jyrkästi kiistäneet syytökset kemiallisesta iskusta. Hallitus ei ole toistaiseksi sanonut, päästääkö se YK:n tarkastajat paikalle.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut Syyrian viranomaisia suostumaan viipymättä siihen, että väitteet iskusta tutkitaan. Ban kehottaa myös kapinallisia tekemään yhteistyötä YK-ryhmän kanssa.

Myös muun muassa Yhdysvallat, Venäjä, Ranska ja Britannia ovat kehottaneet sekä Syyrian hallitusta että kapinallisia tekemään YK:n kanssa yhteistyötä ja päästämään YK:n asetarkastajat tutkimaan väitteitä iskusta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters