Hyppää sisältöön

Suomalaisjoukkue mukana maailman vanhimmassa ilmailukisassa

Kaasupalloilla kilpaillaan siitä, mikä joukkue lentää pisimmälle. Lento voi kestää kymmeniä tunteja.

Suomalaiset lentäjät Olli Luoma ja Markku Sipinen osallistuvat lauantai-iltana Ranskan Nancyssa käynnistyvään kaasupallojen Coupe Aéronautique Gordon Bennett -kilpailuun.

Kilpailussa lennetään ennen lähtöä heliumilla täytettävillä kaasupalloilla. Kaasua ei lisätä lennon aikana ja kisan voittaa pisimmälle lentänyt joukkue. Kisan historian pituusennätys on 3 400 kilometriä. Ajallisesti kisan pisin lento on kestänyt 92 tuntia.

Olli Luoma on aikaisemmin osallistunut kisaan kaksi kertaa. Sipinen on nyt mukana toista kertaa. Sipinen lensi viime keväänä kuumailmapallolla Suomen pituusennätyksen.

Kaikkiaan kisaan osallistuu 18 joukkuetta. Sipisen mukaan joukossa on varsin kokeneita lentäjiä, joten odotukset sijoittumisesta eivät ole mielessä päällimmäisinä.

- Tavoitteena on ennenkaikkea turvallinen lento. Jos tulee sijoittumisia, olemme tyytyväisiä, mutta on mukava olla mukana maineikkaassa kilpailussa, sanoo Sipinen.

Kilpailun odotetaan käynnistyvän lauantai-iltana kello 22 aikaan, jos sää sallii. Sen jälkeen aikaa lähtöön on sääntöjen mukaan maanantaiaamuun asti.

- Tällä kertaa säätietoihin perustuvat arviot ovat, että huippupitkiä lentoja ei olisi odotettavissa. Lentosuunnat näyttäisivät vievän kohti Alppeja Italian suuntaan tai mahdollisesti Länsi-Ranskaan, mutta arviot muuttuvat nopeaan tempoon, sanoo Sipinen.

Coupe Aéronautique Gordon Bennett -kilpailu järjestetään nyt 57:nnen kerran. Ensimmäisen kerran vuonna 1906 järjestetty kisa on maailman vanhin ilmailukilpailu.

Kisaa voi seurata reaaliaikaisesti osoitteessa http://tracking.way.aero/gordonbennett2013/ (siirryt toiseen palveluun)