Obama ja Cameron ilmaisivat huolensa Syyrian tilanteesta

Yhdysvallat ja sen liittolaiset harkitsevat vastatoimia väitettyjen kemiallisten iskujen takia.

Ulkomaat
Barack Obama ja David  Cameron
Epa / Michael Reynolds, Oliver Hoslet

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Britannian pääministeri David Cameron ovat ilmaisseet syvän huolensa Syyrian kemiallisia iskuja koskevista väitteistä.

Heidän mukaansa on olemassa merkkejä siitä, että Syyria on tehnyt huomattavan kemiallisen iskun siviiliväestöä vastaan. Obaman ja Cameronin mukaan kemiallisten aseiden käyttö antaisi aiheen kansainvälisen yhteisön väliintulolle.

- Presidentti Bashar al-Assadin kieltäytyminen yhteistyöstä osoittaa, että hänen hallintonsa yrittää peitellä jotain, sanoi Britannian pääministerin tiedottaja.

Johtajat aikovat pysyä tiiviisti yhteydessä mahdollisten vastatoimien suunnittelemiseksi. He olivat yhteydessä myös Kanadan pääministeriin.

Obama tapasi lauantaina turvallisuusneuvonantajiaan Syyrian tilanteen vuoksi. Valkoisen talon mukaan Obama sai yksityiskohtaisen selvityksen eri vaihtoehdoista. Valkoinen talo ei kertonut mitä vaihtoehtoja Obamalle esiteltiin, eikä myöskään sitä, millä aikataululla presidentti ratkaisujaan tekee.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset jatkavat tietojen keräämistä väitteistä.

Kerry soitti Syyrian ulkoministerille

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on soittanut Syyrian ulkoministerille Walid al-Moualemille väitetystä kaasuiskusta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Kerry totesi, että jos Syyrian hallituksella ei ole mitään salattavaa, sen olisi pitänyt hyväksyä välittömästi tarkastajien tulo väitetyn iskun tekopaikalle sen sijaan, että jatkaa siellä hyökkäystä estäen pääsyn alueelle ja tuhoten todisteita.

Kerry oli myös kertonut kapinallisten Vapaan Syyrian armeijan luvanneen osaltaan taata YK-tarkastajien turvallisen pääsyn alueelle.

Al-Moualemin lisäksi Kerry on keskustellut väitetyn kaasuiskun luomasta tilanteesta puhelimitse myös Saudi-Arabian, Jordanian ja Turkin ulkoministerien kanssa.

Lähteet: AFP, Reuters