Hagel: USA punnitsee vaihtoehtoja Syyriassa - voimankäyttöönkin varauduttu

Hagelin mukaan puolustusministeriö on valmistautunut erilaisiin sotilaallisiin vaihtoehtoihin, jos presidentti Barack Obama päättää niihin ryhtyä. Hagel ei kuitenkaan halua spekuloida, mihin toimiin Yhdysvallat saattaisi päätyä.

Ulkomaat
Chuck Hagel
Chuck HagelJim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvallat harkitsee edelleen, tulisiko Syyrian väitetyn kemiallisen iskun vuoksi käyttää sotilaallista voimaa vai ei, sanoo puolustusministeri Chuck Hagel.

Hagelin mukaan presidentti Barack Obaman hallinto punnitsee monia tekijöitä. Niitä ovat muun muassa tiedustelun arvio Syyrian väitetystä iskusta sekä oikeudelliset kysymykset ja kysymys kansainvälisestä tuesta, hän kertoi toimittajille vierailullaan Malesiassa.

Hagel kieltäytyi arvioimasta, mihin toimiin Yhdysvallat saattaisi päätyä.

Hänen mukaansa Yhdysvallat arvioi edelleen tiedustelutietoja väitetystä kemiallisesta iskusta. Kun tiedämme enemmän, vastaus tulee selkeämmäksi, Hagel sanoi.

Hagelin mukaan puolustusministeriö on valmis sotilaallisiin vaihtoehtoihin, jos Obama päättäisi ryhtyä niihin. Hän kertoo, että Obama on kehottanut Pentagonia valmistelemaan vaihtoehtoja, ja he ovat valmiit mihin vaihtoehtoon tahansa, jos Obama päättää ottaa jonkun niistä käyttöön.

Keskustelu mahdollisesta kansainvälisestä väliintulosta Syyriassa sai vauhtia, kun Syyrian oppositio väitti keskiviikkona hallituksen joukkojen käyttäneen kemiallisia aseita Damaskoksen lähellä. Syyrian hallitus on kiistänyt väitteen.

Obama ja Britannian pääministeri David Cameron sanovat, että kemiallisten aseiden käyttö antaisi aiheen kansainvälisen yhteisön väliintulolle. He aikovat pysyä tiiviisti yhteydessä mahdollisten vastatoimien suunnittelemiseksi.

Lähteet: AP, Reuters