Iran varoittaa Yhdysvaltoja puuttumasta Syyrian tilanteeseen

Yhdysvallat katsoo, että kemiallisten aseiden käyttö Syyriassa antaisi aiheen väliintuloon. Yhdysvaltojen puolustusministeriö on valmis sotilaallisiin vaihtoehtoihin.

Ulkomaat

Iran on varoittanut Yhdysvaltoja puuttumasta liittolaisensa Syyrian tilanteeseen. Iran varoitti sunnuntaina, että Yhdysvaltoja odottavat ankarat seuraukset, jos se sekaantuu Syyrian tilanteeseen. Yhdysvallat on aikaisemmin ilmoittanut, että kemiallisten aseiden käyttö Syyriassa antaisi aiheen väliintuloon.

- He jotka lyövät bensaa liekkeihin, eivät pakene ihmisten kostoa, uhkasi Iranin asevoimien varakomentaja Massoud Jazayeri.

Iranin varoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat, että kansainvälinen väliintulo on aiheellinen, jos väitteet kemiallisten aseiden käytöstä osoittautuvat todeksi. Yhdysvaltojen puolustusministeri Chuck Hagel on kertonut maan asevoimien olevan valmiita toimimaan Syyriaa vastaan.

Myös Syyrian hallinto on ilmoittanut, että Yhdysvaltojen puutuminen maan kriisiin "sytyttäisi Lähi-idän liekkeihin".

Syyrian kriisin osapuolet ovat syyttäneet toisiaan kaasuiskusta, joka surmasi eri arvioiden mukaan sadasta 1 300:aan ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP