1. yle.fi
  2. Uutiset

Der Spiegel: NSA on vakoillut myös YK:n päämajaa

Kansainväliset sopimukset kieltävät vakoilutoiminnan YK:ssa. Aikaisemmin vuodetuista asiakirjoista on käynyt ilmi, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on vakoillut EU:ta.

Urkintakohu
YK:n päämaja New Yorkissa.
Yhdistyneiden kansakuntien päämaja sijaitsee New Yorkin Manhattanilla.Don Emmert / AFP

Saksalaislehti Der Spiegel on saanut haltuunsa asiakirjoja, joiden mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on vakoillut New Yorkissa sijaitsevaa YK:n päämajaa. YK:n jäsenmaiden välinen sopimus kieltää vakoilun YK:ssa. Myös Yhdysvallat on sitoutunut tähän.

Asiakirjoista käy ilmi, että NSA murtautui kesällä 2012 YK:n sisäiseen videokonferenssijärjestelmään. Näin he pääsivät käsiksi päämajan videoliikenteeseen.

NSA havaitsi myös Kiinan tiedustelun harjoittavan samanlaista toimintaa YK:ssa. Havainnon jälkeen virasto käytti hyväkseen kiinalaisten murtamaa aukkoa.

Papereista käy myös ilmi, että NSA vakoilee yli 80 suurlähetystöä ja konsulaattia eri puolilla maailmaa. Virasto painottaa asiakirjoissa, että suurlähetystöjen vakoilu täytyy pitää salassa hinnalla millä hyvänsä, sillä ohjelman paljastuminen voisi vahingoittaa vakavasti Yhdysvaltojen suhteita vakoiltuihin maihan.

Edward Snowdenin vuotamat asiakirjat ovat jo aikaisemmin paljastaneet Yhdysvaltojen vakoilleen EU:ta.

Lue seuraavaksi