Suomalaiskuvaajan herkät eläinkuvat ihastuttavat maailmalla

Kai Fagerströmin kuvat autiotalosta kurkkivista villieläimistä leviävät nettimaailmassa kulovalkean tavoin.

kulttuuri
Näätä autiossa talossa Suomusjärvellä.
Kai Fagerströmin kuvaama näätä (Suomusjärvi, toukokuu 2013).Kai Fagerström

Suomalaisen valokuvaajan Kai Fagerströmin herkkätunnelmaiset kuvat eläinten valloittamasta autiotalosta leviävät salaman lailla netin sivustoilla.

Muutama vuosi sitten kirjana julkaistut luontokuvat autiotalon asukeiksi asettuvista ketuista, mäyristä, oravista ja hiiristä ovat herättäneet ihastusta eri puolilla maailmaa ja sivustojen lukijat jakavat niitä eteenpäin.

Fagerström kertoo saaneensa kymmeniä yhteydenottoja sähköpostiinsa viime viikkoina päivittäin, ja ihmetelleensä niiden runsasta määrää hetken hiljaiselon jälkeen.

- Muun muassa amerikkalainen tv-kanava ja lontoolainen lehti ovat kyselleet kuvia käyttöönsä. Kyselyjä on tullut myös ihmisiltä, jotka haluaisivat ostaa niistä julkaistun kuvakirjan.

Hän suhtautuu kaksijakoisesti luontokuviensa leviämiseen netissä. Toisaalta se imartelee, että ihmiset tykkäävät hänen kuvistaan, mutta huomiolla on myös varjopuoli.

- Tv-kanava ja lehti halusivat kuvat käyttöönsä ilmaiseksi. Käytin niiden ottamiseen yli 15 vuotta kaiken vapaa-aikani. Pääasia kuitenkin on, että kuvan tekijä mainitaan, kun niitä levitetään.

Fagerström hämmästyi, kun kuuli kuviensa leviävän netissä. Ammattimaisesta jäljestä huolimatta itseään harrastajakuvaajaksi kutsuva Fagerström yllättyi saamastaan huomiosta voitettuaan kerralla useita arvostettuja kuvapalkintoja.

- Silloin minua haluttiin esittelemään kuviani joka puolelle. Unohdettiin, ettei kuvaaminen ole ammattini, varsinainen työni pitäisi hoitaa myös.

Fagerströmin luontokuvat julkaistiin vuonna 2010 kuvakirjana Viimeiset Vieraat. Kirjasta on tehty myös englannin -ja saksankieliset versiot. Suomen- ja englanninkielinen kirja ovat kuvaajan mukaan loppuunmyytyjä.

Fagerströmin kuva "Kettu" valittiin vuoden 2011 Luontokuvaksi. Hänen kuvansa saivat sarjavoiton vuoden 2010 Vuoden luontokuvakilpailussa. Viime vuonna Fagerström voitti Wildlife photographer of the Year-kilpailussa sarjavoiton.