Tuomioja: Nyt saadaan näyttö kemiallisista aseista, iskun tekijästä ehkä ei

Suomi ei kannata aseellista väliintuloa vaan ajaa yhä neuvotteluratkaisua Syyrian sisällissotaan. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan päätös jatkotoimista Syyrian suhteen on YK:n turvallisuusneuvoston käsissä, kunhan asetarkastajat saavat työnsä valmiiksi.

Ulkomaat
Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja Yle

Syyrian ulkoministeriö kertoi sunnuntaina antaneensa YK:n tutkijaryhmälle luvan aloittaa tutkimukset väitetyistä kaasuiskuista lähellä Damaskosta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Syyrian hallituksen päätöstä hyvänä uutisena, koska nyt saadaan varmuudella tietää, onko kemiallisia aseita ja mitä aseita on käytetty.

- Se, että kuka niitä on käyttänyt voi vielä sen jälkeenkin olla kiistanalainen asia. Tämä on joka tapauksessa askel oikeaan suuntaan. Tätähän me olemme vaatineet, että kaikki syytökset, koskevat ne hallitusta tai oppositiota, pitää pystyä selvittämään puolueettomasti. Johtopäätösten aika on sitten, kun meillä on tällainen varma tieto ja näyttö.

Lännessä ollaan laajasti sitä mieltä, että Syyrian hallitus on iskun takana. Tuomioja sanoo muodostavansa asiaan kantansa vasta, kun näyttö on selvä.

- Näissä konflikteissa on aina vastakkaisia väitteitä. Niitä toistetaan minun mielestäni joskus vähän liian vastuuttomasti ennen kuin on näyttöä olemassa, mutta sitten jos ja kun näyttö on, oli sitten kenen tahansa toimesta, siihen pitää reagoida.

Miten kansainvälinen yhteisön pitäisi Tuomiojan mielestä reagoida, jos käy ilmi, että iskun takana on Syyrian hallitus?

- Riippumatta siitä, kuka on sen takana siihen pitää reagoida nimenomaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Se on se lähde, jossa voidaan päättää kaikkia jäsenmaita sitovista toimenpiteistä, sanktioista tai pidemmälle menevistä toimenpiteistä.

Ulkoministeri painottaa, että Suomen linja on sama kuin kaikkien Euroopan maiden, haetaan YK:n kautta neuvotteluratkaisua.