1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaliforniassa palaa monta kertaa Helsingin kokoinen alue

Yosemiten seudulla oleva palo kuuluu osavaltion historian pahimpiin. Kalifornian alueella palaa paloja tuhannen neliökilometrin alueella.

Ulkomaat
Palomies katselee palavaa metsää
Palomies tarkkailee kipinöiden lentämistä lähellä Yosemiten kansallispuiston rajaa.Epa / Noah Berger

Yhdysvalloissa Kalifornian laaja maastopalo pahenee edelleen. Palo on levinnyt tuulisessa säässä ja rutikuivassa maastossa lähes 540 neliökilometrin alueelle. Palo uhkaa tuhansia koteja ja Yosemiten kansallispuistoa.

Palon laajuudesta kertoo se, että esimerkiksi Helsingin maa-alueet kattavat 213 neliökilometriä.

Puskutraktoreilla on raivattu maastoon paikoin linjoja, joihin liekkien toivotaan pysähtyvän. Viranomaisten mukaan sammutustyö on vaarallista, sillä paloalueella tuuli muuttaa suuntaansa arvaamattomasti ja liekit uhkaavat saartaa palomiehiä.

Viranomaiset tarkkailevat nyt, miten paljon tuhkaa lentää tekojärveen, josta San Francisco saa käyttövetensä. Palo uhkaa edelleen myös kaupungin sähkönsaantia.

Kaliforniassa riehuu parhaillaan useita maastopaloja, mutta Yosemiten kansallispuistoa seudulla oleva kuuluu osavaltion historian pahimpiin. Tutkijat yrittävät selvittää, mistä liekit saivat alkunsa runsas viikko sitten. Liekkien leviämiselle on hyvät edellytykset, sillä kuluva vuosi on ollut vähäsateinen.

Kalifornian eri maastopalot kattavat tällä hetkellä kaikkiaan arviolta tuhat neliökilometriä. Sammutustyössä on 8 300 palomiestä.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi