Hyppää sisältöön

Soklin kaivos muuttaa liikennejärjestelyjä Savukosken kirkolla

Savukoskella selvitellään, miten Soklin kaivoksen maantieliikenne johdetaan Savukosken kirkonkylän kohdalla. Yhtenä vaihtoehtona on parantaa nykyistä reittiä kirkonkylän keskustan kautta, mutta ohitustien rakentaminenkin on mahdollista, sanoo Savukosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reijo Kilpelä. Olletikin rakentamisaikana Sokli lisää tieliikenteen vilkkautta ja siihen Savukoskella nyt varaudutaan. Kirkonkylän liikennevaihtoehtoja on esitelty kuntalaisille.

Saulaiset saivat nähtäväkseen neljä eri vaihtoehtoa; kolme ohitustiesuunnitelmaa ja reitti kirkonkylän keskustan kautta.

-Kaikkia vaihtoehtoja kannatettiin, sanoo puheenjohtaja Reijo Kilpelä.

Hän tähdentää, että kyseessä oli alkukokous ja asiaan vielä palataan. Tie- ja liikennejärjestelyistä voi esittää mielipiteensä myös kirjallisesti. Kilpelä tähdentää, että kysymys on Soklin kaivoksen rakentamisaikaisesta ja muusta tieliikenteestä, ei malminkuljetuksista. Soklin malmi kuljetetaan rautatiellä Perämeren satamaan.

-Tulee sitten kysymykseen vanha reitti tai ohitustie, niin iso työmaahan siinä on edessä, Kilpelä sanoo.

Kirkonkylän keskustassa liikenteen sujuminen edellyttää risteysalueen huomattavaa laajentamista ja tyhjillään olevan Salmisen vanhan asuin- ja liiketalon purkamista. Paikalle rakennettaisiin avarrettu risteys tai liikenneympyrä. Kilpelä muistuttaa, että kaivoksen rakentamisaikaista huippuliikennettä kestää vain aikansa. Sitten rauhoittuu.

Yrittäjät eivät halua ohitustietä

Savukosken yrittäjien puheenjohtajalla, kauppias Esa Heinäjärvellä on varsin selvä näkemys ohitustiestä: Se näivettäisi kirkonkylän. Hänen mukaansa näin ajattelevat monet muutkin keskustan yrittäjät.

-Suomessa on paljon esimerkkejä ohitetuista ja näivettyneistä kylistä, hän sanoo. - Sinne ohitustielle menisi niin Soklin liikenne kuin matkailuliikennekin.

Vastaavasti hän mainitsee Lapistakin kyliä, joiden läpi raskas liikenne jyllää yötä päivää: Kittilä, Sodankylä ja Ivalo.

Heinäjärvi sanoo silti ymmärtävänsä niitäkin, jotka eivät halua lisää liikennettä Savukosken kirkonkylälle ja peräänkuuluttavat rauhaa ja hiljaisuutta.

-Asia koskee monia ihmisiä ja pitää tietenkin löytää yhteisymmärrys.

-Itse olen asunut 50 vuotta ihan Savukosken keskustassa. Tukkirekat melkein hipovat pirtin seinää, mutta häiriöksi niistä ei ole ollut. Ja onhan  se mukava katsoa ja kuunnella, kun elinkeinoelämän rattaat pyörivät.

Liikenne kasvaa ja melu lisääntyy

Riitta Salminen syntyi ja varttui risteysalueella olevassa Salmisen 2-kerroksisessa talossa. Nyt hänen kotinsa on Etelä-Suomessa, mutta Savukoskella käydessään hän asuttaa äitinsä taloa sen suuren liiketalon vieressä.

Riitta pohtii paluuta Savukoskelle, mutta muuton kynnykseksi ovat nyt nousemassa nuo uudet tieliikennejärjestelyt. Salmisen vanhan asuin- ja liiketalon perään hän ei sure, mutta suree mahdollisesti lisääntyvää kirkonkylän liikennettä ja liikenteen melua. Raskaalle liikenteelle ohitustie olisi sopivampi.

-Noihin puurekkoihin olen jo tottunut, mutta en halua tänne lisää raskasta liikennettä, hän sanoo.

-Etsin täältä kirkonkylältäkin rauhallisuutta ja puhdasta ilmaa ja niin etsivät varmaan monet muutkin, hän sanoo.

-Matkailijoillekin markkinoidaan tätä puhtautta ja rauhaa.

Riitta Salminen ei liioin kannata sitä, että Savukosken keskustaan rakennetaan liikenneympyrä. Hänen mukaansa se pilaa kylänäkymän.

Keskustelu Soklin tieliikennejärjestelyistä jatkuu Savukoskella.

.
.