1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aku Ankka vierailee jouluna Lapissa

Tänä vuonna Aku Ankka-lehdessä seikkaillaan moniosaisessa Suomeen sijoittuvassa tarinassa. Joulukuussa Aku kumppaneineen vierailee myös Lapissa.

Kuva: Yle

Aku Ankka-lehdessä seikkaillaan tänä vuonna ympäri Suomea. Joulukuussa ankat vierailevat myös Pohjois-Suomessa.

Tarinat on tehnyt Suomen virallisesti ainoa Aku Ankka-piirtäjä ja käsikirjoittaja Kari Korhonen.

- En voi vielä paljastaa missä kaikkialla Lapissa ankat kiertävät, mutta kyseinen tarina julkaistaan myös useissa muissa maissa joulutarinana, Korhonen kertoo.

Ankkoja jo 20 vuotta

Korhonen on piirtänyt Aku Ankkaa jo 20 vuotta. Vuosien aikana työtavat eri toimijoiden kanssa ovat tulleet tutuiksi. Myös tekijä saa tällöin työskennellä vapaammin.

- Usein ihmiset ajattelevat, että tämä on hyvin kontrolloitua työtä kun on kyseessä iso yhtiö, mutta oikeestaan se ei ole niin. Olen tehnyt kahden toimittajan kanssa työtä noin 20 vuotta ja siinä oppii tietämään mistä toinen tykkää. Sivumäärät annetaan aika vapaasti, mutta kaikista tarinoista kirjoitetaan kuitenkin lyhyt kuvaelma jonka toimittaja lukee ja hyväksyy. Eli näin olllen kukaan ei tee turhaa työtä jos tarina ei kelpaakaan, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan tarinat ovat yleensä valmiina hyvissä ajoin ennenkuin ne julkaistaan lehdessä. Esimerkiksi tänä vuonna Suomeen sijoittuvat tarinat piti olla valmiina noin puoli vuotta ennen julkaistamista. Korhonen kertoo, että yleensä joulutarinoita tehdään kuumimpaan kesäaikaan.

- Usein työn alla on samaan aikaan monta tarinaa. Esimerkiksi tällä hetkellä työstän 5-6 juttua jotka ovat eri vaiheissa, Korhonen sanoo.

Tarinoita yli 30 maahan

Korhosen tarinoita on julkaistu yli 30 maassa. Suomessa Aku Ankka nauttii erityistä suosiota ja keskiviikkoisin lehti ilmestyy tuhansiin koteihin ympäri maan. Korhonen arvioi, että lehden suosio vetoaa monella tavalla suomalaisiin lukijoihin.

- Monet ovat puhuneet Akun luonteesta, ainaisesta epäonnistujasta joka ei kuitenkaan koskaan anna periksi. Eli siinä on ehkä jotain suomalaisiin vetoavaa. Lisäksi kyseessä on kourallinen hahmoja joille pystyy kirjoittamaan aina uusia seikkailuja ja myös reagoida ajankohtaisiin asioihin. Tässä ajassa kun tuntuu ettei ole mitään pysyvää niin minulle on ainakin arvokasta, että on jotain asioita jotka pysyy, Korhonen arvioi Aku Ankan suosion salaisuutta.

Lapissa Kari Korhonen on vieraillut usein esimerkiksi Meri-Lapissa esiintyessään Kemin kansainvälisillä sarjakuvapäivillä.