Turkki ja Britannia: Toiminta Syyriaa vastaan ei vaadi YK:n päätöstä

Ranskan ulkoministerin mukaan päätös siitä, aloitetaanko Syyriaa vastaan sotilaallinen operaatio, tehdään lähipäivinä.

Ulkomaat
Ahmet Davutoglu
Ahmet DavutogluMarck Müller / EPA

Sotilaallinen operaatio Syyriaa vastaan ei edellytä YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää, sanovat Britannian ulkoministeri William Hague ja Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu.

Haguen mukaan turvallisuusneuvosto ei ole kantanut sitä vastuuta, joka sille on asetettu. Hän viittasi siihen, että Venäjä ja Kiina ovat johdonmukaisesti estäneet kaikki Syyriaa vastaan osoitetut päätöslauselmat.

Myöskään Turkki ei vaadi turvallisuusneuvoston lupaa Syyrian hallinnon vastaisille sotilaallisille toimille. Turkki on Davutoglun mukaan valmis liittymään mihin tahansa kansainväliseen liittoumaan Syyrian nykyhallintoa vastaan.

- Asetamme aina ensi sijalle yhteistyön kansainvälisen yhteisön kanssa, YK:n päätöksin. Jos sellaista turvallisuusneuvoston päätöstä ei saada aikaan, muut vaihtoehdot otetaan käsittelyyn, Davutoglu totesi turkkilaiselle sanomalehti Milliyetille.

- Tällä hetkellä 36 - 37 maata keskustelee näistä vaihtoehdoista. Jos tässä prosessissa syntyy liittouma Syyriaa vastaan, Turkki on siinä mukana, Davutoglu ilmoitti.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton puolestaan sanoo, että on äärimmäisen tärkeää, että mahdolliselle päätökselle sotilaallisista toimista saadaan YK:n turvallisuusneuvoston tuki.

Brittiläisen hallituslähteen mukaan maan pääministeri David Cameron keskeyttää lomansa johtaakseen Britannian kansallisen turvallisuusneuvoston kokousta siitä, miten Syyrian epäiltyyn kemiallisen iskuun tulisi vastata.

Ranska: Päätöksiä lähipäivinä

Syyrian-vastaisesta sotilasoperaatiosta ei ole toistaiseksi tehty päätöstä, mutta kaikki vaihtotehdot ovat esillä, sanoo Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius.

Operaation laajuutta on arvioitava. Syyriassa tehtyyn kaasuaseiskuun on vastattava siihen verrannollisella tavalla. Tästä tehdään päätös lähipäivinä, Fabius sanoi Europe 1 -radion haastattelussa.

- Ainoa vaihtoehto, joka ei ole pöydällä on se, että mitään ei tehtäisi, Fabius kiteytti.

Myös Fabius pohdiskeli turvallisuusneuvoston päätöksen merkitystä. Hänen mielestään turvallisuusneuvostoa olisi vaikea ohittaa.

- Tietyissä olosuhteissa sen voi ohittaa, mutta kansainvälinen laki on olemassa, hän sanoi täsmentämättä asiaa sen enempää.

Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sanoo, että jos väitteet Syyrian hallituksen joukkojen tekemästä kemiallisesta iskusta varmistuvat oikeiksi, Saksa tukisi iskusta koituvia seurauksia.

Westerwelle huomauttaa, että jos kemiallisten aseiden käyttö todistetaan, kansainvälisen yhteisön täytyisi toimia. Silloin Saksa olisi niiden joukossa, jotka tukisivat seurauksia, hän sanoi tarkentamatta, mitä seuraukset voisivat olla.

Lähteet: Reuters, AFP