OP-Pohjola: Suomen talous hitaassa kasvussa

OP-Pohjolan maanantaina julkistaman tarkistetun suhdanne-ennusteen mukaan tänä vuonna Suomen bruttokansantuote ei kasva keskimäärin lainkaan. Ensi vuodelle odotetaan 1,7 prosentin kasvua. Ennuste perustuu erittäin maltilliseen palkkaratkaisuun

talous
OP-Pohjolan logo
Yle

Finanssiryhmä OP-Pohjola odottaa Suomen talouden jatkavan verkkaista kasvua. OP-Pohjolan maanantaina julkistaman tarkistetun suhdanne-ennusteen mukaan hidas kasvu jatkuu niin tämän vuoden loppupuolella kuin ensi vuonna.

Ennusteen mukaan keskimäärin Suomen bruttokansantuote ei kasva tänä vuonna lainkaan. Ensi vuodelle odotetaan 1,7 prosentin kasvua.

OP-Pohjola piti ensi vuotta koskevan kasvuennusteen samana kuin vuoden alussa.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo, että talousennuste perustuu erittäin maltilliseen palkkaratkaisuun, joka tukee viennin elpymistä.

Suomen talouden toipumisessa keskeisintä on juuri viennin sujuminen. OP-Pohjola arvioi, että aiempiin vuosiin verrattuna kulutus ja investoinnit kehittyvät vaisusti.

Työttömyysasteen OP-Pohjola odottaa ensi vuonna olevan samalla tasolla kuin tänä vuonna eli 8,2 prosentissa. Inflaation eli kuluttajahintojen vuosimuutoksen OP-Pohjola arvioi ensi vuonna olevan 1,3 prosenttia. Tämän vuoden inflaation odotetaan asettuvan 1,6 prosenttiin.

Suomen nykyisessä taloustilanteessa myös OP-Pohjola kiinnittää huomiota siihen, että Suomen julkinen velka on nousemassa lähelle EU:n asettamaan 60 prosentin rajaa.

- Jos talouskehitys ei yllätä myönteisesti, niin lisäsäästöt ovat vuonna 2015 tarpeen velkakriteerin täyttämiseksi, Heiskanen sanoo.