1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyökkäys lammastarhaan oli sudenpentujen koulutusretki

Tapaus nostaa keskusteluun koululaisten susikyyditysten tarpeellisuuden Huittisissa.

Kotimaan uutiset
Susiemo ja pentuja.
Yle

Sudet tappoivat 18 lammasta huittislaisen lampurin tilalta viikonloppuna. Sudet hyökkäsivät Loimaalla sijaitsevaan lammastarhaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Tarhasta löydettiin 16 lampaanraatoa. Kaksi lammasta jouduttiin lopettamaan eläinlääkärin määräyksestä. Yksi lampaista on edelleen kateissa. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneista 22 lampaasta vain kolme jäi henkiin.

Vain muutamaa syöty enemmän

Petoyhdyshenkilö Heikki Kulmalan mukaan kyseessä oli todennäköisesti susien koulutusretki lammasfarmille.

- Tekotapa viittaa siihen, että pentuja on opetettu tappamaan. Yli 20 lampaasta lähes kaikki tapettiin. Lampaita oli purtu vähäisesti kaulaan ja jätetty muuten koskemattomiksi. Vain muutamaa oli syöty enemmän. Tassunjälkien perusteella aitauksessa oli useampia susia.

Kulmalan mukaan vastaavia tapauksia on aiemmin sattunut Köyliössä.

- Syksy on sitä aikaa, kun pennut alkavat itsenäistyä. Niiden metsästyskoulutus tehdään joko luonnonriistalla tai helpommin lampailla. Lampaat ovat sudelle helppo vastus, kun ne ovat hitaita liikkumaan.

Tässä pitää nyt edetä pienin askelin ja keskustella, mitä tehdään

Petoyhdyshenkilö Heikki Kulmala

Huittisten-Köyliön susilaumaan syntyi kahdeksan pentua. Viikonlopun hyökkäystä lammasfarmille epäillään sen tekosiksi.

- Tästä on kuitenkin vielä epävarmuutta. Lauman tarkkaa olinpaikkaa ei tällä hetkellä tiedetä. Toisaalta ei ole näyttöä minkään muun lauman pennuista.

Koulukyydit harkintaan

Petoyhdyshenkilö Heikki Kulmalan mukaan alueella ei ole syytä susipelkoon ja paniikkiin, mutta järkeä ja varovaisuutta kannattaa käyttää.

- Tämä on edelleen opettelua ihmisten ja petojen välillä. Tässä pitää nyt edetä pienin askelin ja keskustella eri tahojen kanssa, mitä tehdään.

Kulma arvelee, että Huittisissa joudutaan harkistemaan koululaisten niinsanottuja susikyydityksiä.

- On vaikea sanoa, jääkö lauma alueelle vai oliko se vain vierailulla. Niiden jäljet katoavat maastoon, kun ei ole lunta.

Lue seuraavaksi