1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Eija-Liisa Ahtilan Marian ilmestys yksityislahjoituksella Kiasmalle

Nykytaiteen museo Kiasma on saanut merkittävän lahjoituksen. Lahjoituksen avulla museon on ollut mahdollista hankkia kokoelmiinsa Eija-Liisa Ahtilan teos Marian ilmestys.

kulttuuri
Nainen ja aasi
Still-kuva Eija-Liisa Ahtilan Marian ilmestys -videoteoksesta.Antti Ruusuvuori / Kiasma

Ahtilan teoshankinnan on mahdollistanut Helene och Walter Grönqvists stiftelse Kiasman tukisäätiön kautta.

Lahjoitus kohdistettiin Marian ilmestys -videoteoksen hankintaan ja se kattaa 40 prosenttia teoksen hankintahinnasta. Yksityisellä rahalla on yhä suurempi merkitys Kiasman kokoelmien kartuttamisessa.

Teos on esillä Kiasmassa syyskuun alkuun saakka osana Ahtilan Rinnakkaiset maailmat -näyttelyä.

Marian ilmestys (2010-2011) on kolmen projisoidun kuvan installaatio. Siinä sekä ihmis- että eläinnäyttelijät rakentavat uudelleen liikkuvan kuvan avulla kristillisen kuvaston keskeisen maalauksen. Näkökulmana teokseen on eestiläisen filosofin Jakob von Uexküllin ajatus elävien olentojen erilaisten maailmojen yhtäaikaisesta olemassaolosta. Ajatuksen avulla lähestytään ihmeen olemusta ja sen kokemisen mahdollisuutta nykypäivänä.

Kiasman kokoelmissa on kansainvälisesti laajin Eija-Liisa Ahtilan teoskokonaisuus, joka lahjoituksen myötä täydentyy kattamaan taiteilijan tuotannon varhaisimmista teoksista uusimpiin. Ahtila on Suomen kansainvälisesti tunnetuin videotaiteilija.

Lue seuraavaksi