1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Susanna Koski: Nuorten liiton tehtävä on muistuttaa oikeistolaisesta aatteesta

Muutaman äänen erolla vastaehdokkaansa päihittänyt Susanna Koski aikoo kokoomusnuorten puheenjohtajana toimia puolueen omatuntona. Räväköistä mielipiteistään tunnettu 28-vuotias vaasalainen ei hätkähdä pienestä, ei edes saamistaan uhkauksista.

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Susanna Koski Vaasasta Jyväskylässä 11. kesäkuuta 2010. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Useimmat piirijärjestöjen puheenjohtajat olivat asettuneet Susanna Kosken vastaehdokkaan, raumalaisen Matias Marttisen taakse, mutta Koski vei niukasti voiton viikonlopun liittokokouksessa. 28-vuotias tuore kokoomusnuorten puheenjohtaja toteaa voiton tulleen kovalla työllä.

- Tehtiin todella paljon töitä kentällä, että kannatusta saatiin kerättyä, Koski kertoo. Valintakulttuuri oli nyt erilainen, sillä puheenjohtaja valittiin ensimmäistä kertaa suoralla jäsenäänestyksellä. Koski sai liittokokouksessa 210 ääntä, Marttinen 201.

- Me haluttiin antaa jäsenistölle mahdollisuus avoimelle demokratialle, osoittamaan tahtonsa siinä, mihin suuntaan liittoa ollaan kehittämässä. Jäsenet olivat nyt eri mieltä puheenjohtajien kanssa, Koski toteaa.

Nuoret puolueen omatuntona

Kokoomusnuoret ja myös Susanna Koski ovat tulleet tutuiksi räväköistä kannanotoistaan. Koski on lisäksi ollut julkisuudessa puheiden ja kirjoitusten kopiointiepäilyistä. Hän ei ole välttynyt kovalta palautteelta, eikä uhkauksiltakaan.

- Palautetta tulee monenlaista, mutta osa pitää osata jättää omaan arvoonsa, Koski toteaa. Nuorten liiton pitää Kosken mukaan ottaakin välillä välimatkaa emopuolueeseen.

- Nuoren sukupolven ääntä ei tuo kukaan muu kuuluviin, jos ei me sitä itse tehdä. Poliittisen nuorisojärjestön tehtävä on aina olla haastamassa koko puolueyhteisöä, tehtävä on toimia puolueen omatuntona ja muistuttaa oikeistolaisesta aatteesta silloinkin, kun puolue itse on se vaarassa unohtaa, Koski julistaa.

Piirin puheenjohtajuus ja nuorten liiton puheenjohtajuus ristiriidassa

Nuorten liiton puheenjohtajuus edellyttää Koskelta aktiivista läsnäoloa Helsingissä, joten töiden kanssa täytyy tehdä järjestelyjä. Koski toimii tällä hetkellä myös kokoomuksen Pohjanmaan piirin puheenjohtajana sekä Vaasan kaupunginvaltuutettuna.

Valtuutettuna Koski jatkaa ilman muuta, mutta piirin puheenjohtajuus mietityttää.

- Nuorten liiton puheenjohtajan rooli on hyvin erilainen kuin piirin puheenjohtajan rooli. Molemmat näistä istuvat puoluehallituksessa, mutta roolit ovat siellä hyvin erilaiset. Tämä saatetaan kokea ristiriitaisena, Koski pohti.