1. yle.fi
  2. Uutiset

Opettajien pakkolomat pelottavat vanhempaa – "Tämä on katastrofaalinen tilanne"

Opettajien lomautukset alkavat tiistaina Kouvolassa. Syksyn aikana Kouvolan peruskouluissa opettajien määrä puolittuu yhteensä reiluksi kahdeksi viikoksi. Osa oppilaiden vanhemmista on huolissaan lastensa turvallisuudesta.

Kotimaan uutiset
Aapinen koulupulpetin päällä.
Yle

Puolet Kouvolan peruskoulujen opettajista jää tiistaina pakkolomalle. Tällä erää opettajien lomautukset kestävät ensi viikon keskiviikkoon asti.

Loput opettajat jäävät pakkolomalle kahden viikon kuluttua, ja lomautus kestää 18. syyskuuta asti.

Osa kouvolalaislasten vanhemmista on sitä mieltä, ettei heitä ole informoitu riittävästi lasten koulupäivistä siltä ajalta, jolloin opettajat ovat pakkolomalla.

– Emme ole saaneet aikatauluja ihan täydellisesti tietoon. Ylipäätään koulun turvallisuustilanne huolettaa, koska ei ole täyttä varmuutta siitä, miten siellä asiat hoidetaan, jotta lapsilla on turvallinen ja hyvä olla, sanoo kahden oppilaan vanhempi Niina Summanen.

Summasen 1.- ja 6.-luokkalaiset lapset käyvät Tornionmäen koulua. Huolestunut äiti on jopa harkinnut sitä, ettei laittaisi lapsiaan ollenkaan kouluun lomautusten aikana. Näin siitäkin huolimatta, että kaupungin virkamiehet ovat kieltäneet lapsien lomat opettajien pakkolomien takia.

– Katsomme ainakin aluksi, miten tämä lähtee. Jos koulussa tilanne on hyvinkin hektinen, niin otamme lapset kotiopetukseen, Summanen sanoo.

Valitus opetusministerille

Niina Summanen on valittanut opettajien lomautusasiasta muun muassa Kouvolan kaupunginjohtajalle. Vastaus ei tyydyttänyt huolestunutta vanhempaa.

Koulussakin voi sattua tapaturmia, saati sitten kun on puolet vähemmän aikuisten silmäpareja seuraamassa sitä elämää.

Niina Summanen

– Siinä ei annettu selkeää infoa siitä, miten tämä asia tullaan hoitamaan ja kuinka lasten oppivelvollisuus tullaan täyttämään näiden viikkojen aikana, Summanen sanoo.

Hän sanoo kirjelmöineensä asiasta myös opetusministerille, mutta vastausta ei ole vielä kuulunut.

– Toivon, että myös eduskunnassa asiaan reagoidaan, ettei ainakaan jatkossa tällaisia tilanteita tulisi tapahtumaan, koska tämä on katastrofaalinen tilanne, Summanen sanoo.

Lasten turvallisuus huolettaa

Niina Summanen ehdottaa, että mikäli opettajia täytyy ylipäätään lomauttaa, pakkolomat järjestettäisiin pienissä erissä pitkin vuotta.

– Ei ainakaan vielä näin kouluvuoden alkuun, jolloin koulu on vielä varsinkin pienimmille kovin uusi paikka, Niina Summanen sanoo.

Eniten Summanen on huolissaan lastensa turvallisuudesta, varsinkin kun oppilasmäärät ovat luokissa jo ennestään isoja.

– Koulussakin voi sattua tapaturmia, saati sitten kun on puolet vähemmän aikuisten silmäpareja seuraamassa sitä elämää, Summanen sanoo.

Lue seuraavaksi