YK:n tutkijat pääsivät ottamaan näytteitä Syyrian väitetyn kaasuiskun uhreista

Tutkijoiden matka keskeytyi hetkeksi, kun heidän saattuettaan tulitettiin. Nyt he ovat jo perillä, ja työ on alkanut, kerrotaan Mouadimijan kapungista.

Syyria
YK:n maastoautoja.
YK:n asetarkastajien autokulkue lähti hotellilta Damaskuksesta kohti Ghoutaa 26.8.2013.EPA

YK:n tutkijat ovat päässeet Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähellä sijaitsevaan Mouadimijan kaupunkiin, jossa väitetään käytetyn kemiallisia aseita. Matka keskeytyi aiemmin maanantaina, kun tutkijoiden saattuetta tulitettiin, mutta vaurioitunut auto käytiin nopeasti vaihtamassa.

Tutkijat ovat jo tavanneet iskun uhreja ja alkaneet ottaa näytteitä, kertovat paikalliset lääkärit kapinallisten hallitsemasta kaupungista.

Tutkijoiden on määrä tuoda mukanaan sekä veri- ja kudos- että maanäytteitä sen selvittämiseksi, millaisesta kaasusta mahdollisessa iskussa oli kyse. Esimerkiksi sariini säilyy ihmisen elimistössä viikkona, joten viime viikon iskun jäljet on yhä löydettävissä, sanovat asiantuntijat.

Tavoitteena on löytää myös raketeista jäänyttä romua analysoitavaksi laboratoriossa.

Syyrian hallitus antoi sunnuntaina luvan tutkimuksille, ja myös kapinalliset ovat luvanneet, ettei YK:n työtä haitata. Autosaattuetta tulittaneiden tarkka-ampujien tarkoitusperiä ei tiedetä. Syyrian hallitus on syyttänyt iskusta kapinallisia.

Syyrian opposition mukaan jopa 1 300 ihmistä kuoli keskiviikon kaasuiskussa. Myös kansainvälinen Lääkärit ilman rajoja -järjestö sanoo näkemiensä uhrien vammojen viittaavan hermokaasuihin. Järjestön mukaan uhreja oli 355.

Lähteet: Reuters, AFP