1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koli (Talviurheilukeskus)

Korota äänesi - miten Kolia pitäisi kohdella?

Metsähallitus on saanut valmiiksi Kolin suojelukokonaisuuden hoito- ja käyttösuunnitelman. Kaikki halukkaat voivat ehdottaa, miten esimerkiksi luontoarvot ja erilaiset käyttötarpeet sovitetaan yhteen.

Koli (Talviurheilukeskus)
Näkymä Pieliselle Ukko-Kolin huipulta.
YLE / Heikki Haapalainen

Kolin luonnon kohtelusta kaivataan kansalaisten mielipiteitä. Kolin suojelualueesta on valmistunut hoito- ja käyttösuunnitelman luonnos (siirryt toiseen palveluun), jolla halutaan turvata luonto-, kulttuuriperintö ja maisema-arvot. Suunnitelmalla halutaan myös lisätä kestävän luontomatkailun ja retkeilyn edellytyksiä.

Uudet palvelurakenteet on suunniteltu saadun asiakaspalautteen pohjalta.

erikoissuunnittelija Tommi Kinnunen

- Kolin kansallispuistoon uudessa hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitetään mm. parannuksia retkeilijöiden palveluihin sekä parannetaan opastusviestintää laajalla rintamalla. Pielisen rannalle Likolahteen on suunnitteilla katettu tulentekopaikka ja uusia telttailupaikkoja on esitetty Likolahteen, Hiekkasaareen ja Iso-Korppiin. Kansallispuiston saarissa ei ole saanut aiemmin telttailla, joten tämä on selvä parannus. Puistossa ei ole myöskään entuudestaan yhtään katettua tulentekopaikkaa. Uudet palvelurakenteet on suunniteltu saadun asiakaspalautteen pohjalta, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Tommi Kinnunen.

Kolin kansallispuiston lisäksi suunnittelualueeseen kuuluvat Huuhkajanvaaran, Huurunlammen-Sammakkolammen-Huurunrinteen, Iso-Veteläisen, Savijärven Rantasuon ja Verkkovaaran Natura 2000 -alueet. Suunnittelualueeseen kuuluu myös yksityismaita, joiden osalta suunnitelma on suositusluonteinen.

Tavoitteena on tehdä suunnitelma, jonka linjauksiin kaikki paikalliset toimijat ja käyttäjäryhmät voivat sitoutua. Metsähallitus kaipaa luonnoksesta yrittäjien, yhdistysten ja yksittäisten ihmisten mielipiteitä syyskuun loppuun mennessä. Viimeistelty luonnos matkaa ympäristöministeriön vahvistettavaksi.

Lue seuraavaksi