1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Citymehiläiset kiehtovat nuoria naisia

Yhä useammat kaupunkilaisnaiset ovat innostuneet city-mehiläisten kasvatuksesta lähiruokatrendin myötä. Helsingissä on arviolta yli 250 city-mehiläispesää. Yksi niistä sijaitsee ydinkeskustassa Ravintola Savoyn katolla. Hunaja taipuu sekä suolaisen että makean höysteeksi ammattikokkien käsissä.

City-mehiläisten hunajasta syntyy hunajaista vaniljajäätelöä. Kuva: Petteri Juuti / Yle Helsinki

City-mehiläiset pörräävät Helsingin ydinkeskustassa Ravintola Savoyn katolla jo neljättä kesää. Pienet siivekkäät ovat elävä esimerkki lähiruokatrendistä, joka ei ota laantuakseen.

- Ruokalistanimikkeistä varmasti jokainen huomaa, että tänä päivänä kaikki haluavat olla ylpeitä raaka-aineen alkuperästä, ja asiakkaat myös haluavat tietää, mistä ruoka tulee. Uskotaan suomalaisuuteen ja käytetään mahdollisimman paljon kotimaisten pientuottajien raaka-aineita, keittiöpäällikkö Kari Aihinen sanoo.

Mehiläiset lentelevät pölytysreissuillaan jopa kolmen kilometrin säteellä pesästä. Niille maistuvat muun muassa lehmuksen ja apiloiden kukinnot.

Ihmisille taas maistuu hunaja sekä suolaisen että makean mausteena. Ravintolan keittiössä hunaja taipuu esimerkiksi kastikkeiden, juustojen ja jälkiruokien höysteeksi.

- Ruuanlaitossa osan sokerista voi korvata hunajalla. Se antaa täyteläisen maun. Lisään vaniljajäätelöön vielä sitruunaa mausteeksi, niin saadaan hunajainen ja vaniljainen sitruunajäätelö, ravintolakokki Jarkko Nissinen vinkkaa.

Viime vuonna Savoyn yli 200 000 ahkeraa mehiläistä tuottivat reilut kaksisataa kiloa hunajaa, mikä on ravintolan ennätys.

Tarhausinnostus auttaa mehiläisiä selviytymään

Tänä kesänä koko maan hunajasato jäänee kuitenkin normaalia pienemmäksi Suomen Mehiläishoitajain Liiton mukaan. Monet kasvit kukkivat niin aikaisin, että mehiläispesissä ei ehtinyt kehittyä riittävästi mehiläisiä keräämään niistä mettä. Lisäksi kuivuus koetteli luontoa.

Paljon nuoria naisia on liittynyt harrastuksen pariin.

Mari Koistinen, kuluttajaneuvoja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Mehiläisiä auttaa kuitenkin tarhaajien kasvava määrä. Suomen Mehiläishoitajain Liiton SML:n jäsenmäärä on kasvanut pitkästä aikaa, ja nyt koko maassa on yli 2000 jäsentä. Pelkästään Helsingissä on noin 250 pesää. Pesien kysyntä on kasvanut niin paljon, että niistä on jo pulaa.

- Viime aikoina tarhaajien keskuudessa on tapahtunut iso muutos. Paljon nuoria naisia on liittynyt harrastuksen pariin. Lähiruoka ja sen itsenäinen tuottaminen kiinnostavat yhä useampia. Myös puheet mehiläiskadosta ovat saaneet ihmiset kiinnostumaan lajista, SML:n kuluttajaneuvoja Mari Koistinen kertoo.

Liiton mukaan suomalaisten mehiläisten tilanne on kuitenkin valoisampi kuin monissa muissa maissa, vaikka viime talvi rasitti mehiläispesiä hieman tavallista enemmän. Yleensä talvella kuolee noin kymmenen prosenttia mehiläispesien asukkaista, mutta viime talvena tappiot olivat 15 prosentin luokkaa.

- Varroapunkin torjunta on ajankohtainen nyt elokuussa. Punkkitorjunnalla pystytään välttämään mehiläistappioita, Koistinen muistuttaa.

Varroapunkki on aiheuttanut monille suomalaisille mehiläistarhaajille ongelmia. Se heikentää sikiöitä, toukkia ja mehiläisiä sekä tappaa kokonaisia pesiä.