Oma Säästöpankki vahvistuu tulevan varalle

Seinäjoella pääkonttoriaan pitävä Oma Säästöpankki Oy yhdistyy Hämeenlinnan seudulla ja Etelä-Pirkanmaalla toimivan Kantasäästöpankki Oy:n kanssa. Vuoden 2014 alkupuolella toiminnassa oleva uusi pankki jatkaa Oma Säästöpankin nimellä. Yhdistymisen tarkoituksena on parantaa pankin asemaa sekä itsenäisenä pankkina että mahdollisen Säästöpankkien yhteenliittymän osallisena.

Kotimaa
Oma Säästöpankin toimialue vuodesta 2014.
Pasi Takkunen / Yle

Oma Säästöpankin ja Kantasäästöpankin yhdistyminen nuijitaan muodollisesti pöytään pankkien ylimääräisissä yhtiökokouksissa syyskuun aikana. Yhdistyminen on jo hyväksytty pankkien hallitusten ja omistajasäätiöiden kokouksissa. Uuden Oma Säästöpankin pääkonttori on jatkossakin Seinäjoella ja siitä tulee noin 930 miljoonan euron taseellaan säästöpankkiryhmän toiseksi suurin pankki.

Uuden pankin omistus jakautuu suuruusjärjestyksessä Parkanon, Töysän, Kuortaneen, Hauhon ja Rengon Säästöpankkisäätiöiden kesken siten, että Parkanon säätiön omistusosuus on runsaat 30 prosenttia ja pienimmän eli Rengon siivu on 10 prosenttia.

Toiveissa kova kasvua paikallisuuden voimin

Oma Säästöpankin nykyinen ja tuleva toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo, että konttoriverkosto ja palvelu säilyvät molempien yhdistyvien pankkien alueella vähintäänkin ennallaan.

- Asiakkaat arvostavat sitä, että pankkiin voi tulla ilman ajanvarausta ja saada haluamaansa palvelua. Paikallisuus on meidän kilpailueduistamme konkreettisin, ja kaikki mahdollinen tehdään sen eteen ettei sitä menetetä, Sydänlammi vakuuttaa.

- Helsingistä Tampereen kautta Seinäjoelle ulottuva alue on Suomen kasvukäytävä. Se on pankille paras mahdollinen toiminta-alue, jossa on odotettavissa kasvua ainakin seuraavien kahdenkymmenen vuoden ajan, arvioi puolestaan nykyisen Kantapankin toimitusjohtaja Tarmo Laine, josta tulee uuden pankin varatoimitusjohtaja.

Oma Säästöpankilla on yhdistymisen jälkeen noin 60 000 asiakasta, 24 asiakaspalvelukonttoria ja yhteensä noin 150 työntekijää.

Lisää painoarvoa säästöpankkileirin sisällä

Paikallisten Säästöpankkien yhteenliittymän tiivistäminen pääkilpailijan Osuuspankkiryhmän malliin on ollut vireillä jo jonkin aikaa. Sydänlammin mukaan nyt toteutuva yhdistyminen antaa Oma Säästöpankille paremmat mahdollisuudet halutessaan jatkaa itsenäisenä pankkina, mikäli ensi vuoden aikana toteutuvaksi arvioitu valtakunnallinen säästöpankkileiri ei sitä houkuttelisi. Toiseksi suurimman asema Säästöpankkien joukossa runsaan 10 prosentin keskinäisellä markkinaosuudella myös lisää Oma Säästöpankin sananvaltaa.

- On selvitettävä, missä määrin paikallinen pankkitoiminta olisi sen jälkeen mahdollista, jos lähtisimme mukaan yhteenliittymään. Hyvä tuloskunto antaa mahdollisuuden jatkaa itsenäisenä, mutta se ei sulje ovia myöskään yhteenliittymältä, Sydänlammi sanoo.

Oma Säästöpankin näkökulmasta yhteenliittymä toisi pankille esimerkiksi vielä nykyistä edullisemmat luottoluokitukset, mutta vastaavasti syliin tulisi käytännössä rajaton yhteistakausvastuu muiden jäsenpankkien kesken sekä se, että paikallisesta toimivallasta jouduttaisiin tinkimään Helsinki-vetoisen keskusjohdon suuntaan.