Metropolian opiskelijat: Ruokaa saa liian vähän

Metropolian opiskelijat ovat närkästyneitä opiskelijaruuan annoskokojen rajoittamisesta. Elokuussa kaikkien Metropolian toimipisteiden ravintolapalveluiden tarjoajaksi vaihtui UniCafe. Moni opiskelija on tämän jälkeen kokenut, etteivät UniCafen tarjoamat annokset ole entisen kokoisia.

Kotimaa
Opiskelijan lautasella yksi kalapihvi
UniCafen tiskilta saa yhden kalapihvin opiskelijaa kohdenYle/Juha Kivioja

UniCafe:sta tuli elokuussa ravintolapalveluiden tuottaja kaikkiin Metropolian pisteisiin. Moni opiskelija on tämän jälkeen joutunut tyytymään aikaisempaa pienempiin annoksiin. UniCafen uusilla linjastoilla pääruoka annostellaan tarkoin kutakin opiskelijaa kohti.

- Pieniä jauhelihapihvejä on saanut ottaa vain yhden kappaleen ja lasagnea tai jauhelihakastiketta saa vain yhden pienen kauhallisen. Se on vähän kummastuttavaa, koska viime vuosina kaikki kastikkeet ja lasagnet ovat olleet ihan vapaasti otettavissa niin paljon kuin haluaa, sanoo Metropolian opiskelijakunta Metkan hallituksen jäsen Miikka Tanhua.

- Kyllä varmasti osalle tuli vähän yllätyksenä. Moni olisi mielellään ottanut enemmän kuin sen yhden pihvin, sanoo Metropoliassa neljättä vuotta opiskeleva Katja Pessi.

Pessi arvelee, ettei ruokamäärä voi mitenkään pitää kylläisenä kaikkia.

- Vähänkin liikkuvampi mies jää kyllä nälkäiseksi.

Yksi kolmasosa

UniCafesta vastaavan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ravintoloiden mukaan annoskoot on määritelty valtakunnallisen lautasmallin pohjalta. Kokonaisuutena lounaan tulee kattaa yksi kolmasosa päivän ruokatarpeesta ja sisältää noin 500 – 1000 kilokaloria.

- Moni opiskelija tietenkin miettii, että onko tämä riittävä. Lähtökohta voi monella olla se, että lounas on päivän ainoa ateria. Opiskelijalounaan tarkoitus on kuitenkin kattaa vain yksi kolmasosa koko päivän ruokatarpeesta, sanoo HYY Ravintoloiden toimitusjohtaja Arja Kosonen.

Kososen mukaan lounaan tulee koostua useista osista, eikä pelkästään lämpimästä pääruuasta.

- Aika hyvin sen kokonaisuuden voi rakentaa muustakin kuin pääruuasta eli kun lisukkeita voi käydä hakemassa lisää, niin kyllä siinä lounasnälkä hyvin katetaan, sanoo Kosonen.

Tästä samaa mieltä on Metropolian opiskelija Teemu Olkkonen.

- Ei jää nälkä, kun noita lisukkeita saa ottaa lisää, niin perunaa vaan mahan täydeltä, Olkkonen sanoo.

Kuka maksaa toisen pihvin?

Valtion tukeman opiskelijaruokailun hinta on ollut jo parin vuoden ajan 2 euroa 60 senttiä. Ruokapalvelun toimittajan mukaan ruuan kustannukset ovat tänä aikana kuitenkin nousseet.

- Mielellään ravintoloitsijat toisenkin pihvi tarjoavat, mutta siihen liittyy myös monia muitakin asioita kuin vain ravintoloitsijoiden tahto. Siinä pitää miettiä myös sitä, miten me pystymme vaikuttamaan siihen, että siitä maksettava hinta joko sitten veronmaksajien tuella tai sitten opiskelijan omalla rahalla nousee, sanoo Kosonen.

Metropolian ruokatoimittajan vaihdos ei muutenkaan sujunut opiskelijoiden näkökulmasta kovin sujuvasti.

- Tieto vaihdoksesta tuli kesällä, kun kaikki opiskelijat olivat jääneet kesälomalle tai kesätöihin. Monille jäi ruokalippuja parinkin viikon edestä taskuihin ja UniCafe ei niitä nyt sitten hyväksykään, sanoo Tanhua.